Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) koronavirüs salgını ve sonrasındaki gelişmelerle ilgili telekonferans yöntemiyle gerçekleştirdiği toplantıda TİM Başkanı İsmail Gülle, İHKİB Başkanı Mustafa Gültepe ve İKMİB Başkanı Adil Pelister şu açıklamalarda bulundu:

-Parasal ve mali tedbirlere ilişkin açıklanan 100 milyar liralık paket önümüzdeki günlerde ikincil ve üçüncül aşamalarıyla işdünyasının, ihracatçıların beklenti ve ihtiyaçlarını karşılamayı sürdürecek.

-Kamu bankaları, Eximbank ve özel bankaların tüm kredi ve taksitlerin ödenmesinde esneklik sağlanacağını açıklaması iş dünyasına moral oldu.

-Maske ve dezenfektanların tedarik sıkıntısını aşmak için TİM olarak birçok hazırgiyim, tekstil ve kimya firmalarımız ile üretim seferberliği başlatıyoruz.

-Hedefimiz günlük 1 milyon maske üretimi ile başlayıp aylık 40 milyon adet maske üretim kapasitesine ulaşmak.

-TİM olarak 1 milyon adet maske ve 100,000 adet dezenfektan üretip Sağlık Bakanlığı’nın emrine sunuyoruz.

İHKİB Başkanı Mustafa Gültepe ise şunları söyledi:

 - LCW-Taha Grubu ilk aşamada 3 milyon adet maske üretip Sağlık Bakanlığı’na hibe edecek, üretim Pazartesi itibarıyla başladı.

-Yaptığımız projeksiyona göre 100 firma ile günde 1 milyon adet maskeyi çok rahat üretip Sağlık Bakanlığı’na vereceğizb

-Dezenfektan üretiminde etil alkol sıkıntısı bulunuyor; alkol ithalatında gümrükte yaşanan sıkıntıların minimize edilmesi gerekiyor.

-TAPDK’tan alınan alkol ithalat izin süreçlerinin ve yurtiçindeki firmalarımızın şeker fabrikalarından etil alkol alınması ile ilgili izin süreçlerinin hızlandırılması dezenfektan üretimi için çok önemli.

-Aylık 2.5 milyon litre dezenfektan üretim kapasitemiz bulunuyor, bunun tam kullanılması için hammadde ve ambalaj malzemeleri tedarikinde tüm engellerin kalkması ve desteklerin artması gerekiyor.