Koronavirüs (Covit-19) karşı alınacak tedbirlerin görüşülmesi gereken TBMM’de, torba yasa görüşmeleri yarıda bırakılarak Afrika Kalkınma Bankası’na yapılması planlanan para aktarımı gündeme alındı.

Geçen hafta Dışişleri Komisyonu’ndan geçirilen anlaşma çerçevesinde, Türkiye’de Afrika Kalkınma Bankası’ndaki payının 800 milyon dolara (5 milyar TL) çıkarılması oy çokluğu ile kabul edildi. Anlaşma ile Cumhurbaşkanı’na da bu miktarı beş katına - 4 milyar dolara (26 milyar TL)- çıkarma yetkisi verildi.

Teklife karşı CHP adına TBMM Genel Kurulu’nda konuşan Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, ”Dünyada iki kriz var. Biri corona krizi, diğeri ekonomik kriz ve bunlar iç içe geçmiş durumda. Türkiye’de 8 milyon işsiz var. Bireysel, toplu işten çıkarmalar var. Yüz binlerce emekçi daha sosyal güvencesi olmaksızın kapı önüne konuyor. Ama dün açıklanan pakette emekçiye hiçbir güvence yok. İşverenlere teşvik bağlamında getirilen önemler için bireysel ya da toplu işçi çıkarmama şartı yok. Çocuğuna bakmak zorunda olan ebeveynlere kamuda idari izin ve özel sektörde ücretli izin yok. Halkın ödeyemediği kredi ve kredi kartlarının ertelenmesi yok. Su, doğal gaz, elektrik faturalarının ertelenmesi yok, esnafın kirasına erteleme yok. ‘Bu eksikleri nasıl tamamlarız’ diye konuşmamız gerekirken Afrika Kalkınma Bankası’nın sermaye artırımına olağanüstü oranda artışla katılmanın özellikle böylesine bir dönemde doğru değil” dedi.

.