Sağlık kurumları Salı sabahı, kan pıhtılarının hala "son derece nadir" göründüğünü söyleyerek "çok fazla ihtiyat nedeniyle" duraklamayı tavsiye eden bir bildiri yayınladı. Şimdiye kadar, CDC ve FDA, ABD'de bildirilen altı vakayı gözden geçiriyor.

Açıklamaya göre, altı alıcının tümü, aşılamadan 6 ila 13 gün sonra ortaya çıkan semptomlarla 18 ila 48 yaşları arasındaki kadınlardı. New York Times'ın bildirdiğine göre, bir kadın öldü ve birinin durumu kritik bir şekilde hastaneye kaldırıldı.

CDC’nin Aşılama Uygulamaları Danışma Komitesi (ACIP) vakaları analiz etmek için Çarşamba günü bir toplantı yapacak. FDA, davaları araştırırken komitenin analizini de gözden geçireceğini söyledi.

CDC Baş Direktör Yardımcısı Dr. Anne Schuchat ve FDA’nın Biyolojik Değerlendirme ve Araştırma Merkezi direktörü Dr. Peter Marks ortak bir açıklamada, "Süreç tamamlanana kadar bu duraklamayı tavsiye ediyoruz," dedi. "Bu, sağlık hizmeti sağlayıcısı topluluğunun bu olumsuz olayların potansiyelinin farkında olmasını ve bu tür kan pıhtısı için gereken benzersiz tedavi nedeniyle plan yapabilmesini sağlamak için önemlidir."

J&J aşısı olan kişilerde bildirilen kan pıhtısı türüne serebral venöz sinüs trombozu (CVST) denir. Çoğu klinik ortamda, kan pıhtılarını tedavi etmek için genellikle herapin adı verilen bir antikoagülan ilaç verilir. Ancak sağlık yetkilileri, bu ilacı kullanmanın tehlikeli olabileceğini ve alternatif tedaviler önerebileceğini söylüyor.

CDC'ye göre, 12 Nisan itibarıyla ABD'de 6,8 milyondan fazla Johnson & Johnson aşısı uygulandı ve yaklaşık 9 milyon daha fazlası eyaletlere gönderildi.

Schuchat ve Marks, "COVID-19 aşısının güvenliği federal hükümet için en önemli önceliktir ve COVID-19 aşılamasını takiben tüm sağlık sorunları raporlarını çok ciddiye alıyoruz" dedi.

Sağlık yetkilileri, J&J aşısı almış ve aşılamadan sonraki üç hafta içinde şiddetli baş ağrısı, karın ağrısı, bacak ağrısı veya nefes darlığı gelişen kişilerin sağlık uzmanlarıyla iletişime geçmeleri önerilir.

Duraklama, özellikle Biden yönetiminin tüm yetişkinleri 1 Mayıs'tan 19 Nisan'a kadar COVID-19 aşısına uygun hale getirmek için son tarihe geçmesinden sonra, ülkenin aşı dağıtım planlarını karmaşıklaştırabilir.

J&J aşısı, Şubat ayı sonlarında FDA'dan acil kullanım izni aldı. Şirket, Mayıs ayı sonuna kadar ABD hükümetine 100 milyon tek atışlık doz sözü vermişti.

 

Kaynak:J&J vaccine paused: CDC, FDA cite blood clots in COVID vaccine (usatoday.com)