ABD Başkanı Joe Biden, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e, dünyadaki binlerce şirketi etkileyen son fidye yazılımı saldırılarıyla suçlanan ülkesindeki bilgisayar korsanlarına karşı harekete geçmesi için baskı yaptı ve ABD'nin ekonomi için hayati önem taşıyan ağları savunacağı konusunda uyardı.

Biden Cuma günü Beyaz Saray'da gazetecilere verdiği demeçte, "Amerika Birleşik Devletleri topraklarından bir fidye yazılımı operasyonu geldiğinde, devlet tarafından desteklenmemesine rağmen harekete geçmesini beklediğini ona çok net bir şekilde belirttim." dedi. 

Kremlin'den yapılan açıklamaya göre Putin, Biden'a siber güvenlik tartışmalarının "profesyonel ve politik olmayan" olması gerektiğini ve konuyla ilgili "derinlemesine ve yapıcı" işbirliğini memnuniyetle karşıladığını söyledi. ABD'nin geçen ayki saldırılarla ilgili olarak Rusya'dan herhangi bir yardım istemediğini kaydetti.

Beyaz Saray kaynaklarından yapılan açıklamada, Biden'ın "Rusya'nın Rusya'da faaliyet gösteren fidye yazılımı gruplarını bozmak için harekete geçme ihtiyacının altını çizdiğini ve fidye yazılımlarının oluşturduğu daha geniş tehdide yanıt vermeye devam etmeye kararlı olduğunu" söyledi.

Biden, ABD'nin "devam eden bu zorluk karşısında halkını ve kritik altyapıyı savunmak için gerekli her türlü eylemi yapacağını" vurgulayarak geçen hafta en az 17 ülkede kurbanları olan 1.000'den fazla işletmeyi etkileyen cüretkar bir ihlal ve Cumhuriyetçi Ulusal Güvenlik Kurumu'na yönelik bir siber saldırı da dahil olmak üzere, Rusya kaynaklı olduğuna inanılan bir dizi fidye yazılımı saldırısının ardından yanıt verme baskısı altında olduğunu kaydetti.

 

Bir brifingde, ABD ve Rusya'dan siber yetkililerin önümüzdeki hafta görüşmelerde bulunacağını söyledi.

(Dış Basın)