İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab, BM Güvenlik Konseyi'nin "İran'ın istikrarsızlaştırıcı eylemlerine yanıt vermesi ve uluslararası hukuku göz ardı etmesi gerektiğini" söyledi.

Raab, Salı günü Panama bandıralı tanker Asphalt Princess'i BAE kıyılarında ele geçiren İranlı korsanların kaçarak Umman'ın kuzeyindeki Sohar limanına devam etmesinin ardından konuştu.

Olayın dramatik bir ses kaydında, tanker mürettebatından biri BAE sahil güvenliğine gemide beş veya altı silahlı İranlı olduğunu söyler.

Mürettebat, “İran halkı gemide mühimmat taşıyor” diyor. "Biz... şimdi sürükleniyoruz. Sohar'a tam varış zamanımızı söyleyemeyiz."

BAE sahil güvenliği mürettebata İranlı silahlı kişilerin gemide ne yaptığını sorduğunda, telsizi başka birine teslim etmeye çalışmadan önce boğuk bir sesle "onları anlayamadığını" söyledi. Ardından arama kesilir.

Asphalt Princess için uydu izleme verileri daha sonra dün erken saatlerde Jask limanından İran sularına yavaşça girdiğini gösterdi. Saatler sonra, İngiliz Donanması gözlemcilerinin hava korsanlarının ayrıldığını ve geminin artık "güvenli" olduğunu söylemeden hemen önce durup Umman için rotasını değiştirdi.

(Dış Basın)