CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, ‘’Gara’da şehit düşen sivil yurttaşlarımıza ve güvenlik kuvvetlerimize Allah’tan rahmet diliyorum’’ diyerek başladığını konuşmasının devamında ‘’Terör örgütü PKK’yı amasız, fakatsız lanetliyorum’’ dedi.

Ömer Polat’ın ‘’PKK’nın kaçırdığı 13 kişi bugüne kadar neden kurtarılmadı? STK’lar devreye girse bu 13 kişi kurtarılabilir miydi? Terör örgütü PKK neden bitmiyor?’’ sorusuna yönelik Kaya şu yanıtı verdi:

‘’Terör örgütü PKK neden bitmiyor sorusuna yönelik, terörün kaynağına inmek gerekir. Terör iki boyutlu yaşanır.

1-      Toplumsal sorunları çözemezseniz, bu sorunları yönetmek isteyen ulıslararası güçler yararlanmak için kendilerine alan yaratırlar.

2-      Terörle baş edebilmenin yolu; ekonomik refahının iyileştirmesinden geçer. Mafya babaları, uyuşturucu ticaretiyle uğraşanlar en çok yoksul kesimlerden eleman toplar. Terör örgütlerinde kimisi ideolojik olarak bakar ve silahla çözüm aramaya başlar.

1984 Eruh baskınıyla PKK eylem yaptı. 37 yıl önce başlayan ve ‘’bir avuç eşkıya’’ diye baktığımız örgüte yönelik sorun hala çözülememiş; zafiyet olduğu açık. Bir terör örgütü, bir devletin topraklarından 13 kişiyi alıp kaçırıyor, bir mağarada 5-6 yıl saklıyorsa bunu basite almamız mümkün değil. Devlette zafiyet olduğu kesin. Kaçırdıkları kişiler 600-700 kilometre öteye götürülüyor. Belli ki başka yerlerde muhafaza ediliyor ve sonrasında Gara’ya götürülüyor. Ailelere mektup gönderiliyor fakat bu mektupların nereden gönderildiği de belli değil. Elden mi getiriliyor bu mektuplar yoksa postadan mı? Bu mektuplar elden getiriliyorsa daha kötü… Bunların araştırılması gerekiyordu. Kaçırılan kişilerin aileleri partimize de geldiler. Genel başkanımızla konuştular. Soruşturma önergeleri verildi. Bu olaylar defalarca görüşüldü. Türkiye’de sivil toplum örgütleri harekete geçirilerek bu olay çözülebilirdi. Refah Partisi döneminde Fethullah Erbaş aracı olarak rehinleri kurtarmıştı.

Polat’ın ‘’Kaçırılanlar bunca zamandır niye kurtarılmadı?’’ sorusu üzerine Kaya şu yanıtı verdi:

‘’Adalet Ve Kalkınma Partisi başa geldiğinde bir tek kuşun kanadına zarar gelmiyordu. Adalet Ve Kalkınma Partisi iktidarıyla birlikte olaylar arttı. 6 yıldır bu insanlar kaçırılmış; PKK kaçırdığını söylemiş; ailelerde defaten gelmiş ve çocuklarımıza kavuşmak istiyoruz demiş.  Senin devlet olarak yapman gereken iş, onları sağ salim ailelerine kavuşturmaktır. Bir operasyon yapılacağı zaman davul zurnayla gidilmez. Filmlerde bile bunun detayları veriliyor… Esir alınmış demeyelim, rehin alınmış insanlar. İnsanları kurtarmanın iki yolu var;

1-      Kaçıranlarla dolaylı yollardan görüşme sağlarsın, 13 canı alıp getirirsin.

2-      Kaçırılanların nerede olduğunu tespit edersiniz ve tereyağından kıl çeker gibi çıkarırsınız. Eğer alamıyorsanız bu operasyonu yapmazsınız. PKK bu kişileri 6 yıldır kaçırmış ve öldürmemiş. PKK hain bir terör örgütüdür, eyvallah ama sormazlar mı sen 6 yıldır PKK’nın elinden bu insanları neden almadın?

 Genel başkanımız 5 soru sordu.

1-      (Erdoğan’a yönelik) Başbakanlık ve cumhurbaşkanlığı yaptınız. Siz bu kaçırılan insanları kurtarmak için ne yaptınız?

2-      İstanbul seçimleri öncesi çaresiz kaldınız. PKK lideri Abdullah Öcalan’a bir akademisyeni gönderdiniz ve o akademisyenle bir mektup gönderdi; İstanbul seçimlerinde Cumhur İttifakı’nın desteklenmesi çağrısı yaptı.

3-      Öcalan’ın PKK’nın yönetici kadrosunda yer alıp ayrılan kardeşini TRT’ye çıkardınız. Madem öyle Öcalan’a bu 13 kişinin serbest bırakılması için niye çağrı yaptırmadınız?

‘’Kardeşim Trump’’ dediğiniz, ‘’dostum Trump’’ dediniz. ‘’Trump’ın PKK ile ilişkisi var’’ dediniz, doğru diyorsunuz. Niye bu ahbabınızdan, dostunuzdan bu 13 insanın kurtulmasını istemediniz? Trump, Erdoğan’a papazın bırakılması için mektup gönderdiğinde ‘’Bu can bu bedende olduğu sürece papaz burada kalacak’’ dedin ama aynı gün akşam papazı bıraktın. Bunun dışında siyasi parti ve STK’ların devreye girmesi konusunda neden izin vermedin? Bu sorular soruldu; bu operasyonu neden yaptınız? Bu operasyonun başarısızlığının sorumluluğu kimde, diye soruldu. Genel başkanımıza (Kılıçdaroğlu) ağza alınmayacak hakaretleri yaptınız. Hangi sıfatla? Ankara il kongresinde konuşma yapan Adalet Ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı sıfatıyla.  İnsanda biraz utanma olur. Sana 5 tane soru sorulmıuş; yanıtlamayabilirsin, beğenmeyebilirsin. Ama bunun arkasından şöyle bir şey geliyor Türkiye Cumhuriyeti sorumludur. Temsilcisi kimdir? Erdoğan’dır. Orduya başkomutanlık yapan kim, Erdoğan’dır. Operasyon başarısız olduysa sorumlusu kim? Milli savunma bakanıysa görevden al. Bakan Akar Ankara il kongresine katılıyor. Bu operasyon başarısız bir operasyondur. 6 yıl beklenmiş, aileler cesedini almış. Sorumlusu kararı alan kimse; Cumhurbaşkanı, İçişleri Bakanı mı, Milli Savunma Bakanı mı? Sorumluluğu üstlenerek istifa edecek.’’

 

Sivil Düşünce Haber Poartalı

sivildusunce.com