Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Milletvekili Çiya Şerif, Türkiye ile IKBY arasındaki siyasi, ekonomik ve askeri alandaki ikili ilişkilere yönelik sorduğumuz sorulara yanıt verdi. 

Türkiye ile IKBY arasındaki ekonomik ilişkiler ne düzeyde?

Eskiye göre ekonomik ilişkilerin daha iyi bir düzeyde olduğunu söyleyebilirim. Koronavirüs salgını döneminde tüm dünyada olduğu gibi bizde de ekonomik bir yavaşlama oldu. Koronavirüs salgını sırasında 100-150 TIR ile ticaret yapılıyordu. Bu sayı şimdi 1000-1700 tîra çıktı. Bizde Türkiye ile ekonomik ilişkilerimizin daha da iyiye gitmesi için elimizden geleni yapıyoruz. 

IKBY ile Türkiye arasındaki siyasi ilişkiler nasıl?
Bağımsızlık referandumun ardından Türkiye ile siyasi ilişkilerimiz biraz zayıflamıştı. IKBY hükümetinin yenilenmesiyle birlikte hem siyasi hem ekonomik hem de açıdan önemli gelişmeler yaşandı ve bu da Türkiye ile ilişkilerimizi olumlu yönde etkiledi. Mesrûr Barzanî'in başbakan seçilmesi ile birlikte kabinemiz de yenilendi. Bu yeni yönetimle birlikte inanıyorum ki ikili ilişkilerimiz çok daha iyi olacaktır.

Türkiye'ye tarafından IKBY sınırları içerisindeki ağaçların kesilerek götürülmesi ilgili hem IKBY yönetimi hem de Bağdat yönetimi kınama mesajı yayımladı. Konuya ilişkin ne düşünüyorsunuz?
Bu yeni bir şey değil. Yıllardır Türkiye tarafından Sindî ve daha birçok yerdeki ağaçlar kesiliyor. Bu ağaçlar ve kömürler Türkiye'ye götürülüyor. Ağaçlarımız çalınıyor. Bir bölgenin ağaçları yıllardır kesilerek çalınıyor. IKBY yönetimi, konuya ilişkin tepki gösterdi ve parlamentoda kınama mesajı yayımladı. Bölge halkının zarar ve ziyanı söz konusu. Daha güçlü bir tepki ile ağaç ve kömür hırsızlığını önüne geçeceğiz. Bu konuda Türkiye ile olumsuzluklar yaşıyoruz. Türkiye ise ağaçların kesilmesine ilgili savunmasında PKK'ya yönelik operasyonlar kapsamında ağaçların kesildiğini iddia ediyor ama bir ormanı yok ettiler. Yakarak, keserek ormanlarımız, Ağaçlarımız yok ettiler. Bağdat yönetimi de konuyla ilgili tepkisini ortaya koydu. Türk yetkilerle görüşerek bir daha benzer olayların yaşanmaması için adım atılması istendi. Türkiye de bir daha ağaçların kesilmeyeceğine yönelik askerlere talimat verileceğine yönelik teminat verdi. Birçok köydeki ağaçlar kesilerek deyim yerindeyse orman yok edildi ve çıplak bir alan ortaya çıktı. Ceviz ağaçlarının tamamını kestiler. Türkiye, IKBY sınırlarının 15 ila 20 km içine girdi. PKK ile çatışıyorlar. Biz hem Türkiye'nin hem de PKK'nın sınırlarımızdan çıkmasını ve çatışmalarını başka yerde sürdürmelerini istiyoruz. Türkiye ile PKK arasında 40 yıldır devam eden çatışmalarda ne Türkiye PKK'yı bitirebildi ne de PKK bir sonuç elde edebildi. Biz bu çatışmanın ortasında kalmak istemiyoruz.

 

Sivil Düşünce Haber Portalı

Röportaj: Adem Ali

IKBY Sorumlusu