İran haber ajansının haberine göre, Araghchi, , "Amacımız yeni bir nükleer müzakere turu başlatmak. Hazırız ve diğer taraflar da hazırsa, New York seyahatimiz sırasında görüşmeleri yeniden başlatabiliriz" dediği belirtildi.

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeshkian ile birlikte Genel Kurul için New York'ta bulunan Araghchi, çeşitli yabancı diplomatlarla görüşmek üzere Pezeshkian'dan daha uzun süre New York'ta kalacağını söyledi.

Eski Başkan Donald Trump yönetimindeki ABD, 2015 yılında İran ile altı dünya gücü arasında imzalanan nükleer anlaşmadan 2018 yılında çekilmiş, anlaşma, yaptırımların hafifletilmesi karşılığında İran'ın nükleer programına kısıtlamalar getiriyordu. Washington ve Tahran arasında anlaşmayı yeniden canlandırmayı amaçlayan dolaylı görüşmeler sekteye uğradı. İran anlaşmanın bir parçası olmaya devam ederken, ABD yaptırımlarına yanıt olarak taahhütlerini azalttı.

Araghchi, diğer taraflarla mesajların paylaşıldığını ve "genel bir hazırlık beyanı" olduğunu söyledi. Ancak Ukrayna ve Gazze'deki devam eden savaşlar gibi faktörlerin nükleer müzakerelerin yeniden başlatılmasını "eskisinden daha zor ve karmaşık" hale getirdiğini savundu.

İran ile Batı arasındaki ilişkiler, Tahran destekli Hamas ve İsrail arasında Gazze'de devam eden savaş ve İran'ın Ukrayna'daki Rusya savaşına verdiği destek nedeniyle kötüleşti.

"ABD: İRAN İLE NÜKLEER MÜZAKEREYE HAZIR DEĞİLİZ"

İran, ekonomisini ciddi şekilde etkileyen ABD yaptırımlarından kurtulmayı umuyor.

Öte yandan Temmuz ayında Pezeshkian'ın cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından Washington, Tahran'la nükleer müzakereleri yeniden başlatmaya hazır olmadığını söylemişti.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby o dönem, "Bu adamın ne yapmak istediğini göreceğiz ancak İran'ın davranışlarında herhangi bir değişiklik beklemiyoruz" demişti.

 

Sivil Düşünce