İsrail ordu sözcüsü Jonathan Conricus, dünden bu yana Hamas tarafından İsrail'e doğru 200'den fazla roket atıldığını ve yüzde 90'dan fazlasının Demir Kubbe füze savunma sistemi tarafından engellendiğini söyledi. En az altı İsrailli yaralandığını açıkladı.

Conricus gazetecilere verdiği demeçte, İsrail'in enklavdaki askeri hedeflere savaş jetleri ve saldırı helikopterleri tarafından gerçekleştirilen 130 saldırıyla karşılık verdiğini, Hamas'tan ve İslami Cihad grubundan 15 komutanın öldüğünü iddia etti.

Hamas'ın Qassam Tugayları silahlı kanadının İsrail'in güneyindeki Aşkelon toplumunu "cehenneme" çevireceğine söz vermesi üzerine bugün kıyı enklavından daha fazla roket atıldı.

İsrail'in vurduğu yerleri silah üretim ve depolama tesisleri, militan eğitim alanları ve diğer hedeflerin yanı sıra bir Hamas komutanının evi olarak sıraladı.

Kudüs'teki gerginlik, İsrail çevik kuvvet polisinin Müslümanların kutsal Ramazan'ın son Cuma günü Filistinli ibadet eden büyük kalabalıklarla çatışmasından bu yana 2017'den bu yana kentin en kötü rahatsızlıklarına yol açtı.
Gasp edilen Doğu Kudüs'teki El Aksa yerleşkesinde gece boyunca devam eden huzursuzluklar yüzlerce Filistinlinin yaralanmasına yol açarken Müslüman dünyasının dört bir yanından uluslararası gerginliği azaltma ve sert tepki çağrılarına yol açtı.

AFP'ye konuşan diplomatik kaynaklar, İsrail-Hamas çatışmalarının ardından arabuluculuk yapan Mısır ve Katar'ın gerginliği yatıştırmaya çalıştığını söyledi.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Hamas'ın roket saldırılarını şiddetle kınayarak, "derhal durmaları gerektiğini" ifade etti:"Bütün tarafların gerginliği azaltması, gerginliği azaltması, olayları yatıştırmak için pratik adımlar atması gerekiyor."

Hamas Pazartesi günü İsrail'i, Filistinli ailelerin yaklaşan tahliyelerinin öfkeli protestoları körüklediği cami yerleşkesinden ve Doğu Kudüs'ün Şeyh Jarrah bölgesinden tüm güçlerini geri çekmesi konusunda uyardı.
Sirenler, Hamas'ın Knesset meclisindeki milletvekilleri de dahil olmak üzere şehirdeki insanlar olarak belirlediği 1500 GMT tarihinden hemen sonra Kudüs'te çığlık attı ve 2014 Gazze ihtilafından bu yana ilk kez sığınaklara kaçtı.

Başbakan Binyamin Netanyahu, Hamas'ın Kudüs'ü hedef alarak "kırmızı çizgiyi aştığını" söyledi.
Qassam Tugayları, roket saldırılarının İsrail'in Şeyh Jarrah ve El Aksa camii çevresindeki eylemlerine tepki olarak yapıldığını söyledi. Örgüt, "Bu, düşmanın iyi anlaması gereken bir mesajdır: karşılık verirseniz karşılık vereceğiz ve tırmanırsanız tırmanacağız." dedi.

İsrail'deki birçok mülk, güneydeki Aşkelon kentindeki bir daire ve Orta Kudüs'ün yaklaşık 10 kilometre (altı mil) batısındaki Beit Nekofa'daki bir ev de dahil olmak üzere roketler nedeniyle hasar gördü.

Polisin Pazartesi günü ayrıntılı bilgi vermeden yaptığı açıklamada, İsrailli bir Arap'ın merkezdeki Lod kentinde İsrailli Yahudilerle çıkan çatışmalarda silahla vurularak öldüğü bildirildi.


Eski Şehir'de daha fazla kaos korkusu, Yahudi devletinin 1967'de Doğu Kudüs'ü ele geçirmesini kutlamak için düzenlenen yürüyüşün İsrailli organizatörlerinin etkinliği iptal etmesiyle Pazartesi günü geçici olarak hafiflemişti. Ancak daha sonra Hamas uyarısı geldi, ardından roketler, Batı Duvarı'nı ve diğer bölgeleri de boşaltmaya zorladı.

Pazartesi akşamı, Cuma gününden bu yana önceki gecelerde olduğu gibi, Filistinliler plastik mermi, şok bombası ve göz yaşartıcı gaz sıkan çevik kuvvetteki İsrailli subaylara taş attı.

Filistin Kızılayı, Pazartesi gününden bu yana beşi kritik durumda olmak üzere hastaneye kaldırılan 200'den fazla Filistinli olmak üzere en az 520 Filistinlinin yaralandığını açıkladı.

İsrail polisi saflarında 32 kişinin yaralandığını bildirdi.
24 yaşındaki Filistinli Siraj, doğu Kudüs'teki kalabalık Makassed Hastanesi'nde plastik merminin isabet etmesi sonucu dalak yaralanması sonucu iki bacağı bandajlı tekerlekli sandalyede oturdu.
"Genç ve yaşlı herkesi vurdular", dedi.
Makassed müdürü Adnan Farhoud, Pazartesi günkü yaralanmaların çoğunun kafa, göğüs ve uzuvlarda olduğunu belirterek, "Birine zarar vermek istediğinizde, kafasına ateş edersiniz" dedi.