KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri’nin Kıbrıs için görevlendirdiği BM Üst Düzey Temsilcisi Jane Holl Lute'u ile yaptığı görüşmede, "Cumhurbaşkanı seçilmemden sonra egemen eşitliğe dayalı, yan yana yaşayan ve iki bağımsız devletin iş birliğiyle Kıbrıs'ta sürdürülebilir, kapsamlı, adil ve gerçekten herkesin saygı duyabileceği bir anlaşmanın olabileceğini, Kıbrıs ve bölgesel dengelerin oluşması, herkese faydalı olabilmesi için görüşlerimizin çok önemli olduğunu Lute'a ifade ettim. Zaten o da BM'nin bunları bildiği için böyle bir gayriresmi toplantı düzenlendiğini söyledi." ifadelerini kullandı.

Tatar, Kıbrıs'ta hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını, Kıbrıs Türk tarafı ve Türkiye'ye Kıbrıs konusundaki yeni fikirlerini masaya taşıması için fırsat verildiğini belirterek, "50 yıldan beri görüşülen BM parametrelerinin belirli çerçeveleri vardır ama o çerçevede herhangi bir anlaşmaya varılamadığını, bu çerçevelerin gerektiği takdirde BM'nin ilgili tarafları ve 5+1 konferansa katılacak ülkelerce de gözden geçirilmesi gerektiğinin önceden olduğu gibi söyledik." dedi.

Tatar, Kıbrıs Türk tarafının çok haklı tarafları olduğunu Lute'un da gördüğünü belirterek, Cenevre'ye sağlıklı bir şekidle ulaşmanın önemine dikkat çekerek, "Adı ne olursa olsun bizim istediğimiz, Kıbrıs Türk halkının kendi varlığını eşitlik temelinde sürdürebilmesi, KKTC çatısı altında varlığımızı koruyabilmemiz, güvenliğimiz, refahımız ve huzurumuzdur. Bütün bunların oluşabilmesi için egemen eşitlik fevkalade önemlidir. (Kıbrıs'ta) Artık devletten devlete bir ilişkinin kurulmasıyla ancak sürdürülebilir bir anlaşma olabilir. Tek egemenlik çatısı altında bir yapının sürdürülmesinin pek de kolay olmayacağını, bunların daha önce çok denendiğini, Annan Planı ve Crans Montana'da olduğu gibi herhangi bir neticeye varılamadığını kendilerine ifade ettik." diye konuştu.