Cezayir, sömürge ülkesi Fransa'yı "soykırım" ile suçladı ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a atfedilen "kabul edilemez" sözler nedeniyle Paris'teki büyükelçisini öfkeyle geri çağırdı.

Cezayir hükümeti, Fransız askeri uçaklarının Pazar günü hava sahasına girmesini de yasakladı.
Fransa'nın jetleri, askerlerinin Barkhane operasyonunun bir parçası olarak silahlı gruplarla savaşmaya yardım ettiği Batı Afrika'nın Sahel bölgesine ulaşmak için düzenli olarak Cezayir toprakları üzerinde uçuyor.

Ordu sözcüsü Albay Pascal Ianni, AFP haber ajansına verdiği demeçte, "Bu sabah iki uçağın uçuş planlarını sunduğumuzda, Cezayirlilerin kendi toprakları üzerinde Fransız askeri uçaklarının uçuşlarını durdurduğunu öğrendik" dedi.


Kararın Sahel'de yürütülen "operasyonlarımızı veya istihbarat görevlerimizi etkilemediğini" söyledi.

Cezayir hükümeti ve ordusu, hava sahasının kapatılmasıyla ilgili hemen yorum yapmak için müsait değildi.

'Sömürge Fransa'nın Suçları'
Cezayir cumhurbaşkanlığı Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Cezayir'in Fransa büyükelçisinin "istişareler" için derhal geri çağrılacağını duyurdu.


Hareketler, Fransa'nın Cezayir, Fas ve Tunus vatandaşlarına verdiği vize sayısını keskin bir şekilde azaltma kararı üzerindeki gerilimlerin ortasında da geldi.

Açıklamada, "[Macron] adına çeşitli Fransız kaynaklarına ismen atfedilen yadsınamaz açıklamaların ardından Cezayir, iç işlerine kabul edilemez müdahaleyi kategorik olarak reddettiğini ifade ederek, Fransız yorumlarının "tahammül edilemez bir hakaret" olduğunu da sözlerine ekledi. Fransız sömürgeciliğine karşı savaşırken ölen Cezayirlilere.

"Sömürge Fransa'nın Cezayir'deki suçları çoktur ve soykırımın en katı tanımlarına uygundur" dedi.

Fransız gazetesi Le Monde, Macron'un Cezayir'in bağımsızlık savaşı sırasında Fransız tarafında savaşan Cezayirli Harkis'in Fransız-Cezayirli torunlarıyla Perşembe günü yaptığı görüşmede Cezayir hakkında eleştirel açıklamalar yaptığını bildirdi.

Le Monde'a göre Macron, Cezayir'in "siyasi-askeri bir sistem" tarafından yönetildiğini ve ülkenin "resmi tarihinin" "tamamen yeniden yazıldığını", "olgusal olmayan" ama "nefret söylemine dayalı" bir şeye dönüştürüldüğünü söyledi."

Gazete, Fransız cumhurbaşkanının bir bütün olarak Cezayir toplumunu değil, yönetici seçkinleri kastettiğini açıkça belirttiğini de sözlerine ekledi.

(Çeviri Haber-Dış Haber)