Nisan ayı manşet enflasyonu %1,68 ile piyasa ortalamasına yakın (%1,7), İş Yatırım (%1,95) tahmininin altında geldi. Son 5 yıllık tarihsel ortalamasının (%1,3) çok üzerinde gelen veri yıllık enflasyonu %17,1 ile 2019 Mayıs ayından beri gördüğü en yüksek seviyeye taşıdı. Aylık %4,3, yıllık %35 artan üretici fiyatları, enflasyon üzerindeki baskının yılın ikinci çeyreğinde de devam edeceğine işaret ediyor.

Harcama sepetinde ağırlığı yüksek gıda fiyatları, tarihsel ortalamasının iki katına yakın artarak (%2,1, +0,6yp) Nisan ayında manşet enflasyonu yukarı çekti.

Giyim ve ayakkabı mevsimsel eğilimlere uygun yükselerek (%7,6, +0,4yp) enflasyona en yüksek ikinci katkıyı yaptı. Ulaştırma kategorisi benzin fiyatlarında eşel mobil uygulamasına rağmen otomobil fiyatlarında kur farkı zamları nedeniyle yükselerek (%1,7, +0,4yp) enflasyonu yukarı çeken diğer önemli kalemdi.

Çekirdek enflasyon verileri enflasyondaki yükseliş eğilimini teyit ediyor. Emtia fiyatlarındaki artış, zayıf Türk lirası ve güçlü iç talep ile yükselmeye devam eden B (%18,1) ve C (%17,7) göstergeleri enflasyonun önümüzdeki aylarda da yüksek kalmaya devam edeceğine işaret ediyor.

Hiç mi iyi bir gelişme yok bu veride diye soranlar için özel kapsamlı TÜFE hizmet göstergeleri alt detayları biraz daha pozitif sinyaller üretiyor. Mevsimsellikten arındırılmış aylık fiyat artışı Nisan ayında %0,9 ile (Mart: %1,4, Şubat: %1,1, Ocak: %1,6,) Aralık 2020’den beri en düşük seviyeye indi. Ancak bu iyileşme maalesef tam kapanmadan kaynaklanıyor.

Buna karşın, altın hariç dayanıklı mal fiyatlarının mevsimsellikten arındırılmış aylık fiyat artışı Nisan ayında %1,5 ile (Mart %0,6, Şubat %0,3, Ocak %1,4) kur ve hammadde kaynaklı maliyet artışı nedeniyle yükseliyor. Hammaddeye erişim ve lojistik kaynaklı nedenler maliyet baskısının önümüzdeki aylarda da sürmesine neden olacak.

Nisan ayı verisi uygulanan fiyatlama alışkanlığındaki bozulmayı düzeltmenin uzun zaman alacağı görüşümüzü doğruluyor. TCMB’deki yönetim değişikliği sonrası son dönemde yaşanan kur şoku durumun yönetilmesini daha komplike hale getiriyor.

Önümüzdeki aylarda zorlu bir süreç bizi bekliyor. Uluslararası emtia fiyatlarındaki -özellikle enerji ve gıda fiyatlarında- yükseliş, asgari ücret artışıyla desteklenen iç talep ve Türk lirasının değer kaybı dezenflasyon sürecini zorlaştırıyor.

Enflasyon görünümündeki kötüleşme ve Türk lirasında yaşanan değer kaybı nedeniyle enflasyon tahminimizi 2021 yılı için %14,5 ile Merkez Bankası’nın enflasyon patikasının üst bandının hafif üstünde tutuyoruz. Manşet enflasyonun yaz aylarında %16,5-%17,0 bandında kalacağını, gerilemenin son çeyrekte görüleceğini tahmin ediyoruz.

Serhat Güreleyen, Araştırma Direktörü

Dağlar Özkan, Ekonomist

Kaynak İş Yatırım
Hibya Haber Ajansı