CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Uluslararası Kafkas Derneği'ni makamında ağırladı. Ziyarete ilişkin yapılan açıklamada şunlar aktarıldı:

"Daha önce Çerkez Ethem'e iade-i itibar kampanyası başlatan Uluslararası Kafkas Derneği  CHP Genel Başkanı Kemal  Kılıçdaroğlu'nu Genel Merkezde  ziyaret ettik. Uluslararası Kafkas Derneğine mensup çeşitli illerden ve yurt dışından gelen temsilcilerin katıldığı ziyaret samimi bir hava içinde geçti.

CHP Genel Merkezinde bir saat süren toplantıda bir konuşma yapan Uluslararası Kafkas Derneği Başkanı Oğuz Berk, bu toprakların  vatan olması için Çerkeslerin tarih boyunca üzerlerine düşen görevi yerine getirdiklerini belirterek ;

41 dilde yayın yapan TRT’de Çerkezce yayının  yapılması gerektiğini , Çerkez dilinin kaybolmaması yolunda önemli olduğunu, Vatan için vücudunda 17 kurşun yarası bulunan  Çerkez Etem’in mezarının Ürdün’dan Türkiye’ye getirilmesi  gerektiğini ve iade-i itibar verilmesi’ni dile getirdi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Uluslararası Kafkas Derneğinin bu taleplerinin haklı istekler olduğunu, Çerkez dilinin kültürel bir zenginlik olduğunu, Çerkeslerin bu vatan savunmasında önemli kahramanlıklarının olduğunu belirtti.

Uluslararası Kafkas Derneği heyetini CHP Genel Merkezinde kabul eden Kılıçdaroğlu Çerkez Etem''in iadeyi itibar konusuna " Topal Osman'ın, Adnan Menderes'in, Nazım Hikmet'in iade-i itibarı yapıldı, Çerkes Ethem'in niye yapılmasın. ? Bu konuda siyasetçilerden çok tarihçilerin konuşması lazım, İskilipli Atıf Hoca ya nasıl iadeyi itibar verilmiş ise Tabi ki Çerkez Eteme’de iadeyi  itibar verilmeli, daha ötesi mezari da Türkiye'ye getirilmeli, Bunlar bizim değerlerimiz "dedi

UKD Temsilcileri “Çerkez Eteme’e hain kelimesinin hala günümüzde kullanılmasının bütün camiayı üzdüğünü, hatırlatmaları üzerine CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu “Bu konu tarihçilerin oturup tartışacağı bir husus. O günün sıcak dokusu üzerinden değerlendirilmiş. Yüz yıl geçmiş üzerinden. Yeniden ele alınmalı enine boyuna tartışılmalı. Bunu zaman dilimi içerisinde çözmemiz gerek. Ancak bunu siyasilere yaptırırsak kutuplaşma olur.”dedi. Toplantı sonunda Kılıçdaroğlu'na Çerkes kalpağı ve kıyafeti giydirildi, katılımcılar hatıra resmi çektirdiler.

Uluslararası Kafkas Derneği geçtiğimiz yıllarda da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a da mektupla bu konuları iletmişti."


Hibya Haber Ajansı