Avrupa Birliği (AB), Batı Balkan ülkeleri ve Türkiye'den yetkililerin katıldığı toplantıda, mali politikalarda güçlü bir işbirliği mesajı verildi.
AB ile Batı Balkanlar ve Türkiye arasındaki Ekonomik ve Mali Diyalog toplantısı AB Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ve Batı Balkan ülkelerinden yetkililerin katılımıyla online olarak gerçekleştirildi. Toplantıya Türkiye adına Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Şakir Ercan Gül ve TCMB Başkan Yardımcısı Uğur Namık Küçük katıldı.
Avrupa Konseyi tarafından yayınlanan sonuç bildirgesinde, toplantının Batı Balkanlar ve Türkiye'yi gelecekteki Avrupa Birliği üyeliğine hazırlamayı amaçladığı belirtildi.
AB, Batı Balkanlar ve Türkiye arasında yeni tip Kovid-19 salgınıyla mücadelede tıbbi ve mali yardım açısından güçlü dayanışmanın önemine değinen açıklamada, "Katılımcılar, Batı Balkanlar ve Türkiye, alınan genel mali ve parasal önlemler Batı Balkanlar ve Türkiye tarafından krizin ekonomik yansımalarını azaltmak için. Destek tedbirlerini memnuniyetle karşıladılar.” değerlendirme dahildir.
Açıklamada, uzun süreli kriz etkisinin ötesine bakıldığında, katılımcılar ekonomik politika diyaloğunun orta vadeli ekonomik toparlanmayı desteklemek ve ortaklaşa kararlaştırılan politika rehberliği sağlamak için merkezi bir rol oynamaya devam etmesi gerektiği konusunda anlaştılar.
Uzun vadede ekonomik dayanıklılık oluşturmaya yönelik önlemlerin dijital dönüşümü ve yeşil ekonomiye geçişi de teşvik etmesi gerektiğini belirten katılımcılar, ortaklaşa kararlaştırılan politika rehberinin başarılı bir şekilde uygulanmasının anahtarının güçlü sahiplenme olacağını vurguladılar.
Açıklamada ayrıca, katılımcıların ekonomik ve finansal diyaloğa olan bağlılıklarının altını çizdikleri de vurgulandı.
Toplantıya Batı Balkan ülkeleri, Karadağ, Sırbistan, Kuzey Makedonya ve Arnavutluk temsilcilerinin katıldığı belirtildi.