AFP'nin haberine göre, sorumlu, "İsrail ile Filistin arasında devam eden tırmanış ve kabul edilemez sayıda sivil kayıp göz önüne alarak, Salı günü AB Dışişleri Bakanlarından oluşan olağanüstü bir VTC'yi toplıyorum. AB'nin mevcut şiddeti sona erdirmek için en iyi şekilde nasıl katkıda bulunabileceğini koordine edeceğiz ve tartışacağız." dedi ve ekledi:
"AB'nin mevcut şiddeti sona erdirmek için en iyi şekilde nasıl katkıda bulunabileceğini koordine edecek ve tartışacağız."

İsrail'in geçtiğimiz Pazartesi gününden bu yana Gazze'ye yönelik düzenlediği hava saldırılarında en az 174 kişi hayatını kaybetti. İsrail'de ise dadece 10 kişi öldü.

AB, Borrell'in İsrailli ve Filistinli liderler ve komşu ülkelerden üst düzey diplomatlarla görüşmeler yaparak şiddetin şiddetini azaltmaya çalışmak için "yoğun" diplomatik çabalar yürüttüğünü söylüyor.

AB'nin 27 ülkesi, aralarında Almanya, Avusturya ve Slovenya'nın da yer aldığı bazı üyelerin İsrail'in işgal altındaki Filistin topraklarına yönelik saldırılarını sıkı bir şekilde desteklemesi ve diğerlerinin daha fazla itidal göstermesi yönünde çağrıda bulunmasıyla ihtilaf konusunda sık sık ortak bir tutum bulmakta zorlanıyor.