İki liderin AB-Türkiye ilişkileri, yeni tip Kovid-19 ile mücadele, Ticaret ve Gümrük Birliği, Doğu Akdeniz'deki durum, göç sorunu ve Afganistan'daki gelişmeleri ele aldıklarını hatırlatan Spinant, telefon görüşmesinin devam ettiğini söyledi. 24-25 Haziran tarihlerinde AB Liderler Zirvesi'nde gerçekleştirilecek. Bunun daha önce de yaşandığına dikkat çekti.
Spinant, şöyle devam etti:
"Mart ayındaki son toplantı, Komisyonu Türkiye ile ilişkiler alanında geniş kapsamlı meseleler üzerinde çalışmaya davet etmişti. Cumhurbaşkanı (Ursula von der Leyen) elbette ki Türkiye konusundaki çalışmalarımızın sonuçlarını Konsey'deki ortaklarıyla görüşecek. "Komisyon bu konuda tedbirler üzerinde çalışmaya devam ediyor ve Başkan, pozisyonunu ve sonuçlarını Konsey ile paylaşacak."
AB liderleri Brüksel'deki zirve toplantısında Kovid-19, ekonomik toparlanma, göç ve Rusya ile ilişkileri de ele alacak.

GÖÇ SÖZLEŞMESİNİN GÜNCELLENMESİNDE MERKEL VE ​​VON DER LEYEN'DEN TÜRKİYE'YE DESTEK
Öte yandan Almanya Başbakanı Angela Merkel, Berlin'de Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile ortak basın toplantısı düzenledi.
Türkiye'nin çok sayıda mülteciye ev sahipliği yaptığına işaret eden Merkel, "Anlaşma önemli ve daha da geliştirilmeli. Türkiye 3,7 milyon Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapmakta çok iyi iş çıkarıyor. Türkiye desteğimizi hak ediyor." dedi.
Almanya Başbakanı, Gümrük Birliği konusunun AB Zirvesi'nde ele alınacağını da belirtti.
2020 UEFA Avrupa Futbol Şampiyonası'nda İngiltere'de oynanacak yarı final ve finallerin yerinin değiştirilmesi sorulduğunda Merkel, İngiltere'nin değişken bir bölge olması nedeniyle UEFA'nın sorumlu bir karar vermesini umduğunu yine de tribünlerin çok dolu olmasını doğru bulmadı. .
Almanya Başbakanı Merkel, İngiliz hükümetinin bu konuda gerekli hijyen önlemlerini mutlaka alacağını düşündüğünü de sözlerine ekledi.
AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, son günlerde Türkiye ile çok sayıda görüşme yaptıklarına dikkat çekerek, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile en son dün görüştüm. AB Zirvesi'nde iklim, gümrük birliği ve göç anlaşması ele alınacak. " dedi.
Von der Leyen, yaklaşık 10 yıldır Türkiye'de bulunan Suriyeli mültecilere atıfta bulunarak, "Burada önemli olan bizim Türkiye'yi desteklememiz. Türkiye'de 3,7 milyon Suriyeli mülteci var. Oradaki insanların bir bakış açısı olmalı. . Bizim için önemli. Bu konuyu Konsey'de tartıştık. Ben gündeme getireceğim."dedi.
Ursula von der Leyen, yeni tip Kovid-19 Delta varyantının kendilerini endişelendirdiğini de söyledi.
Delta varyantının baskın varyant olduğunu vurgulayan von der Leyen, iyi olanın mRNA teknolojisine dayalı aşıların ve AstraZeneca aşısının bu varyanta karşı da koruma sağlayabilmesi olduğunu ifade etti.