Avrupa Birliği Konseyi, merakla beklenen AB ile İngiltere arasındaki Brexit sonrası ticari ilişkileri belirleyecek anlaşmayı onayladı. Anlaşma 1 Mayıs'ta derinlemesine gidecek.
AB ile İngiltere arasındaki ticaret ve işbirliği anlaşmasının onaylanması için son tarih açıklandığında, AB ile İngiltere arasındaki ticaretin tamamlandığı bildirildi. Bu aşamadan sonra AB tarafının, onaylamanın tamamlandığına dair İngiltere'ye resmi bir bildirimde bulunacağı, anlaşma metninin AB Resmi Gazetesi'nde yayınlanacağı ve 1 Mayıs'ta hazırlanacağı belirtildi.

Öte yandan Avrupa Parlamentosu (AP), AB ile İngiltere arasındaki gelecekteki ekonomik ve ticari ilişkileri belirleyecek olan anlaşmayı dün kabul etti.
Ticaret anlaşmasına göre, AB ve İngiltere menşe kurallarına uyan mallara gümrük vergisi ve kota uygulamayacak. Taraflar çevreyi koruyacak ve iklim değişikliğiyle mücadeleye öncelik verecek. Sosyal ve işçi hakları korunacaktır.

Bağlayıcı bir uyuşmazlık çözüm mekanizması ile rekabet adil ve eşit koşullar altında yürütülecektir. AB ve İngiltere karasularındaki balık stokları ortaklaşa yönetilecektir. İngiltere operasyonlarını geliştirebilecek. Avrupalıların adı devam edecek.

Taraflar, iletişim alanında adil bir şekilde rekabet edeceklerdir. AB ve Birleşik Krallık vatandaşlarının sosyal güvenlik hakları koordine edilebilir. Sınır ötesi suç ve terörizme karşı güvenlik ve adli işbirliği için bir çerçeve oluşturulacaktır. AB ile İngiltere arasında ortak bir konsey kurularak anlaşmanın nasıl yorumlanacağı ve uygulanacağı belirlenecek.
İngiltere, Galler, Kuzey İrlanda ve İskoçya'dan Haziran 2016'da İngiltere'de yapılan AB referandumunda Brexit kararı yüzde 48'e karşı yüzde 52 ile alındı. AB'den ayrılan İngiltere, dış ticaret de dahil olmak üzere ikili tanıtımlar için Birlikle kapsamlı müzakereler gerçekleştirdi.

Taraflar, Aralık ayında 1 Ocak'tan itibaren gümrük vergileri ve kotaları olmadan ticarete devam etme anlaşması üzerinde anlaştılar. Bu dönemde AP onayı almayan anlaşma 1 Ocak'ta geçici olarak girdi.

AB'deki siyasi parti başkanları, İngiliz tarafının Brexit ayrılık anlaşmasını tam olarak uyguladığı bu anlaşmanın onayını uzun süre Genel Kurul gündemine koymadı.