AFP'nin haberine göre üst düzey yetkili, AB dosya müzakerecisi Enrique Mora'nın geçen hafta Tahran'da Reisi'nin açılış törenine katıldığını ve nükleer müzakerelerin sorumluluğunu üstlenmek üzere atanan İranlı yetkili Hüseyin Amir-Abdollahian ile bir araya geldiğini söyledi.

AB yetkilisi, Amir-Abdollahian'ın Reisi'nin kabinesinde "yeni dışişleri bakanı olması gerektiğini" söyledi, ancak bu henüz doğrulanmadı.

Nükleer müzakerelerin İran dışişleri bakanlığının sorumluluğunda mı kalacağı, yoksa İran Ulusal Güvenlik Konseyi gibi başka bir organ tarafından mı devralılacağı belirsizliğini de sözlerine ekledi.
Raisi, dört yıllık görev süresi boyunca aşırı muhafazakarların gücünü pekiştirmesi beklenen sağlam bir figür.

İki dönemlik cumhurbaşkanlığı sırasındaki önemli başarısı, İran ile altı dünya gücü arasındaki 2015 nükleer anlaşması olan nispeten ılımlı Hassan Rouhani'nin yerini aldı: BM Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi artı Almanya.

Eski ABD başkanı Donald Trump, 2018'de anlaşmadan çekildi ve İran'ın petrole bağımlı ekonomisini boğan yaptırımları yeniden yürürlüğe koydu. İran, uymayı kabul ettiği önlemleri geri alarak karşılık verdi.

Nisan ayından bu yana Viyana'da her iki tarafı tam olarak hizaya getirmenin bir yolunu bulmak için müzakereler yapılıyor.
Son tur 20 Haziran'da gerçekleşti ve ne zaman devam edecekleri konusunda bir tarih belirlenmedi. AB, toplantılara başkanlık eder.

ABD, İran'ı masaya geri getirmenin "acil bir öncelik" olduğunu söyledi.
Ancak, özellikle geçen hafta Umman kıyılarında İsrail bağlantılı bir tankere yapılan ve bir İngiliz ve bir Rumen'i öldüren insansız hava aracı saldırısıyla gerilim tırmandı.
ABD, İngiltere, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya ve Japonya'dan oluşan G7, saldırıdan İran'ı sorumlu tuttu. Tahran suçlamayı reddediyor.

İran'ın uranyum zenginleştirmesini artırma ve BM denetçilerinin bazı nükleer tesislere erişimini kısıtlama kararları Batı'yı rahatsız etti.
AB yetkilisi, "AB, İran'ın nükleer faaliyetlerini dondurmasını istiyor" dedi, ancak Rusya ve Çin'in bu pozisyonda dilini desteklemediğini kabul etti.
Mora'nın Amir-Abdollahian ile görüşmesinin "çok yardımcı" olduğunu, ancak birçok konunun belirsizliğini koruduğunu da sözlerine ekledi