Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Savunma Bakanlığı (Pentagon), ABD birliklerinin Afganistan'daki en büyük hava üssünü tahliye ettiğini duyurdu. Bakanlık sözcüsü John Kirby, geri çekilme sürecinin Ağustos ayı sonuna kadar tamamlanacağını söyledi.
Pentagon sözcüsü John Kirby Cuma günü düzenlediği basın toplantısında, Afganistan'ın Bagram Hava Üssü'nün yaklaşık 20 yıl sonra boşaltıldığını ve ABD Afgan Kuvvetleri Komutanlığını Merkezi Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı Kenneth Frank McKenzie'ye devretme planını onayladığını bildirdi.
“Devam eden geri çekilmemizin bir parçası olarak, Bakan bugün Afganistan'daki misyonumuzun komutasını General (Austin) Miller'dan (CENTCOM Komutanı) General Kenneth Frank McKenzie'ye devretme planını onayladı. Bu transferin önümüzdeki günlerde yürürlüğe girmesini bekliyoruz” dedi.
Kirby, "McKenzie, ABD'yi Afganistan'dan gelen tehditlerden korumak için gerekli tüm terörle mücadele operasyonlarının yürütülmesi üzerinde yetki kullanmaya devam edecek ve geri çekilmemiz tamamlandıktan sonra" diyen Kirby, McKenzie'nin komutanı olarak mevcut tüm yetkileri elinde tutacağını da sözlerine ekledi.
ABD güçleri Afganistan'da. Güçlere lojistik, mali ve teknik destek için seçenekler geliştirme çabalarımıza öncülük edecek.”dedi.
ABD Başkanı Joe Biden daha önce Afganistan'dan tam olarak çekilme tarihini 11 Eylül olarak belirlemişti. Pentagon, çekilmenin daha erken bir tarihte tamamlanabileceğinin sinyalini verdi.
Kirby, "Bagram Hava Üssü'nün bugün Afganistan Ulusal Savunma ve Güvenlik Güçlerine devredilmesi, geri çekilme sürecimizdeki önemli kilometre taşlarından biridir." dedi.