Eurotahvil Piyasaları

 

Mali teşvik paketi görüşmelerinde sona yaklaşılmasıyla birlikte gün içinde %0,95 seviyesine yükselen ABD 10 yıllık tahvil getirileri perakende satış verilerinin zayıf gelmesiyle beraber %0.92 seviyelerine geriledi. Fed toplantısı sonrası %0,94 seviyesine kadar yükselse de günü bir önceki kapanışa göre 1 baz puan yukarda %0,92 seviyesinden sonlandırdı. Avrupa tahvillerinde de satışlar hakimdi. Almanya ve Fransa 10 yıllık tahvilin getirisi bir önceki kapanışa göre 4 baz puan yükselerek sırasıyla -%0,57 ve -%0,33 seviyesinden günü sonlandırdı.

 

Türk Hazine eurotahvilleri ise kurdaki pozitif seyre paralel olarak alıcılı seyretti. 10 yıl vadeye kadar getiriler bir önceki güne göre 15 baz puan civarında daralırken, 5 yıllık ülke risk primi 10 baz puan gerileyerek 355 seviyesinden işlem gördü. 5 yıllık kıymet %4,75, 10 yıllık kıymet %5,62 ve uzun vade kıymet %6,37 seviyesinden günü sonlandırdı.

 

 

Banka ve şirket kıymetlerinde ise daha yatay bir seyir hakimdi. Yapı Kredi 2022 vadeli senior kıymetin getirisi 3 baz puan yükselerek %4,69 seviyesinden işlem görürken, İş Bankası 2030 vadeli sermaye benzeri kıymetin call getirisi dün kapanışa göre değişmeyerek %8,23 seviyelerinden işlem gördü.

 

 

 

ABD & Avrupa Hisse Senedi Piyasaları

 

Kasım ayı perakende satışlarının alışveriş sezonu olarak bilinen yılın son ayı öncesinde beklentilerin altında gelmesi, endekslerde ABD açılışında karışık bir seyir gözlenmesine sebep oldu. FED kararının bekleyen endeksler gün içinde yatay seyretmesine karşın, açıklamaya ilk tepkisi hafif satıcılı oldu. FED, beklendiği gibi faiz politikasında bir değişikliğe gitmezken, toplantı sonrası açıklamada, komitenin maksimum istihdam ve fiyat istikrarı hedeflerinde önemli ilerleme kaydedilene kadar her ay en az $120 milyar tahvil almaya devam edeceğini belirtti. Başkan Powell’ın düzenlediği basın toplantısı ise endeksler üzerinde pozitif fiyatlandı. S&P 500 ve Nasdaq sırasıyla %0,18, %0,5 oranlarında değerlenirken, Dow Jones negatif ayrıştı ve %0,15 değer kaybetti. Avrupa endeksleri Brexit sonrası tarafların yürüttüğü görüşmelerde yaşanan olumlu gelişmeler ışığında momentumu arkasına aldı ve değer kazandı. Avrupa Komisyonu Başkanı bir anlaşmanın olup olmayacağını söyleyemese de, anlaşmaya giden bir yol var yorumunda bulundu. Önümüzdeki birkaç günün ise kritik olacağını belirtti. DAX, Euro Stoxx 50 ve FTSE 100 endeksleri sırasıyla %1,52, %0,61 ve %0,88 oranlarında değer kazandı.

 

S&P 500 endeksinde yer alan on bir sektörün beşi günü primlerle sonlandırırken, altyapı ve sanayi hisselerine sırasıyla %1,15 ve %0,61 oranında gelen satışlar ise endeksi aşağı çekti. Takdirsel tüketim ve teknoloji hisseleri %1 civarı değer kazanımlarıyla endeksi yukarı taşıdı. The New York Times’ın haberine göre, Pfizer ve Beyaz Saray, 2021 yılı için düşünülen ek dozlar üzerinde görüşüyor. Gazete, Beyaz Saray’ın etkisini Pfizer tedarikçilerine, şirketin hammadde taleplerine öncelik vermeleri için kullandığını belirtti. Şirket hisseleri günü %2,25 oranında değer kayıplarıyla tamamladı. Avrupa ve ABD’li yetkililer tarafından teknoloji şirketlerine yönelik açılan davalar ve üzerinde çalışılan düzenlemeler, yatırımcılar tarafından takip edilmeye devam ediliyor. Google’ın arama motoru alanındaki piyasa hâkimiyetinin sorgulandığı yeni bir anti tröst davası Texas’ın liderliğinde ve diğer eyaletlerin de katılımıyla öne çıktı. Teknoloji devlerini kontrol altında tutmak amacıyla Salı günü Avrupa tarafından duyurulan Dijital Piyasalar ve Dijital Hizmetler yasa tasarıları şirketlerin geleceği için oldukça önemli. Facebook, Apple’ı yazılım geliştiricilerine ve tüketicilere zarar vermekle suçladı. Apple’ın kullanıcılarını reklam verenlerin kendilerini farklı uygulamalarda izlemesini engelleyen gizlilik seçeneğini yürürlüğe koymasından bu yana İki şirket atışmakta. Facebook ve Apple günü yatay tamamlarken, Alphabet %0,22 oranında değer kaybetti.

 

DAX endeksinde yer alan on sektörün dokuzu günü değer kazanımlarıyla tamamladı. Hammadde sektörü %0,1 oranında değer kaybederken, sağlık ve temel tüketici ürünleri hisseleri ise sırasıyla %3,30 ve %2,72 oranlılarında primlendi ve endeksi yukarı taşıdı. Lamborghini, salgını nedeniyle 2020’de etkilenen satışların, aldıkları siparişlerden yola çıkarak gelecek yıl bu seneki performansı dengeleyebileceğini söyledi. Volkswagen tarafından yayınlanan en son rakamlara göre, spor araba üreticinin satışları ilk dokuz ayda %14 düştü. Volkswagen ise, bu hafta markasına sahip olmayı planladığını açıkladı. Şirket hisseleri günü %3,51 oranında kazanımlarla tamamladı. Daimler ve BMW ise sırasıyla %1,36 ve %0,77 oranlarında primlendi. Endekste en iyi performans gösteren şirket %5,67 oranında değer artışı ile Delivery Hero oldu.

 

Ekonomik veri akışı yoğun bir gün geride bırakıldı. ABD Aralık ayı öncü imalat, hizmet ve bileşik PMI verileri bir önceki dönemin altında sırasıyla 56,5,55,3 ve 55,7 olarak açıklandı. Hizmet sektörü piyasa beklentilerin hafif altında gerçekleşirken imalat verileri ise tahminlerin üzerinde duyuruldu. Kasım ayı perakende satışları ise bir önceki verinin ve %0,3’lük düşüş beklentisinin üzerinde %1,1 oranında daraldı. Haftalık Mortgage (ev kredisi) başvuruları ise bir önceki verinin üzerinde %1,1 oranında arttı. Piyasaların çok yakından takip ettiği FED toplantısından ise faizlere dokunmama kararı çıktı. Birleşik Krallık tarafından paylaşılan aylık bazda TÜFE enflasyon verisi -%0,1 olarak açıklandı. Almanya ve AB bölgesi Aralık ayı hizmet ve imalat PMI verileri ise piyasa beklentilerin üzerinde geldi.

 

Piyasalar yarın bir süredir yükseliş eğiliminde olan ABD haftalık işsizlik başvurularını, Kasım ayı konut başlangıçlarını ve Aralık ayı Philadelphia FED iş görünümü verilerine önem veriyor olacak. Perşembe günü İngiltere Merkez Bankasının faiz kararı ise dikkatleri çekiyor.

 

 

 

Emtia & FX Vadeli Kontratları (Futures)

 

Haftanın üçüncü gününde CAD ve CHF dışındaki G10 para birimleri, ABD doları karşısında değer kazandı. Dolar endeksi 90,128 seviyesine kadar geriledikten sonra günün geri kalanında kayıplarının büyük kısmını geri aldı. Fed toplantısı sonrası gün içi en yüksek seviye olan 90,70’e yükseldikten sonra kapanışa doğru tekrar bir önceki günkü seviyesine yaklaşarak 90,25 seviyelerinden günü sonlandırdı. EURUSD paritesi, 1,2175 direncini kırarak 2018’den bu yana en yüksek seviye olan 1,2212 seviyesini gördü. 1,2215 direncine yaklaşması sonrası kar satışları gerçekleşti ve toplantı sonrası 1,2125 seviyesine kadar gerilese de buradan gelen alımlarla günü 1,22 seviyelerinden sonlandırdı. GBPUSD paritesi ise anlaşmalı Brexit umudunun artmasıyla beraber gün içinde 2018’den bu yana da en yüksek seviye olan 1,3554 seviyesini gördü ve daha sonrasında gelen satışlarla 1,3484 seviyesinden günü sonlandırdı.

 

FED’in ortalama enflasyon stratejisi ile birlikte bir süre daha faiz artışı beklenmemesi, bugün paylaşılan notlarla tekrar perçinlenmiş oldu. Basın toplantı öncesinde $1845 seviyesine kadar gerileyen spot altın, %0,5 oranında kazanımlarla $1862 seviyesinde fiyatlandı. LME metallerinin geneline yayılan alıcılı seansının ardından ise 3 ay vadeli alüminyum, bakır ve çinko kontratları sırasıyla %0,27,%0,69 ve %0,62 oranlarında değer kazandı. ABD ham petrol stoklarında beklentilerin üzerinde gerçekleşen 3,13 milyon varillik düşüşün etkisiyle gün içinde değer kaybeden petrol fiyatları, ABD kapanışına doğru hafif primlendi. Cushing stokları, benzin stokları ve damıtılmış stoklardaki sırasıyla 198 bin, 1,02 milyon ve 167 bin varil artış ise veri setinde olumsuz noktalar oldu. Şubat vade Brent kontratları gün içerisinde en düşük $50,34 seviyesini görmesine karşın, ABD kapanışında %0,6 oranında değer kazanımlarıyla işlem görmekteydi. Aktif vade WTI kontratında da benzer bir seyir söz konusuydu ve %0,4 oranında kazanımlar $47,86 seviyesinde hareket etti.

 

Kaynak İş Yatırım

Hibya Haber Ajansı