Eurotahvil Piyasaları

İngiltere ile Avrupa Birliği Brexit sondası ticaret görüşmelerinde taslak metin üzerinde anlaştılar, anlaşmanın sene sonundan önce onaylanabilmesi için tatil dönemi nedeniyle çok az zaman var ancak yine de anlaşmasız Brexit seçeneğine göre piyasalar için oldukça olumlu. Hem hisse senedi piyasalarında hem de GBPUSD paritesinde haber sonrası kazanımlar dikkat çekerken güvenli liman talebinin azaldığını görüyoruz, İngiltere 10 yıllık tahvil getirisi yaklaşık 10 baz puan artarken Avrupa 10 yıllıkları arasında en sert değer kaybeden oldu. Diğer Avrupa 10 yıllık tahvil getirilerinde de ortalama 3 baz puanlık yükselişler söz konusu. Almanya ve Fransa 10 getirileri sırasıyla -0.55 ve -0.31 seviyelerinden işlem gördü. Brexit anlaşması ve başkan Trump’ın teşvik paketinde bazı değişiklikler istemesi sonrasında ABD 10 yıllık tahvillerinde de az da olsa satış baskısı söz konusuydu, getiri yaklaşık 4 baz puan artarak 0.95 seviyesinden işlem gördü. Türkiye tarafında ise olumlu hava az da olsa devam ediyor, 5 yıllık CDS yaklaşık yaklaşık 4 baz puan gerileyerek 330 seviyesinden işlem görürken 10 yıllık hazine kıymetinin getirisi %5.5 seviyesindeydi. Uzun vade hazine kıymetleri ve şirket kıymetleri ise genel olarak yatay ve düşük hacimli işlem gördü.

 

ABD & Avrupa Hisse Senedi

Piyasaları ABD Başkanı Donald Trump’ın geçtiğimiz günlerde Kongre tarafından onaylanan destek paketinde değişiklik talebi istemesi ile ABD endeksleri gün içerisinde pozitif hareket etti. Trump, 900 milyar dolarlık iki partili paketin bireysel çeklerini 600 dolardan 2.000 dolara çıkarmalarını talep ettiğini açıkladı. Temsilciler Meclisi Sözcüsü Nancy Pelosi, Trump'ın daha büyük bireysel çekler çağrısını kabul etti ve Meclis'in Perşembe günü yapılacak proforma oturumunda bu ek talebi geçirmeye çalışacağını söyledi.

ABD endeksleri, Nasdaq hariç 30 günlük ortalama hacmin altında hacimlerle işlem gördü. Endekslerin tamamına gün içerisinde pozitif seyir hakimken kapanışa doğru geri çekilmeler yaşandı. Dow Jones %0.38 ve S&P500 %0.08 değerlenirken Nasdaq %0.3 oranında değer kaybederek günü sonlandırdı. Dow Jones endeksinde en çok değerlenen sektör bireysel çeklerin artmasına yönelik talep ile %2.2 değerlenen bankacılık sektörü olurken en kötü performansı %0.77 kayıpla IT sektörü sergiledi. Endekste JP Morgan ve Goldman Sachs sırasıyla %2.8 ve %2.5 primlenerek en çok değerlenen hisseler olurken Walt Disney %1.8 ve American Express %2 civarı yükselerek dikkat çektiler. Endekste en çok değer kaybeden hisseler ise %1.6 kayıpla Salesforce ve %1.3 Microsoft oldu. S&P500 endeksinde ise enerji sektörü %2.2 değerlenerek en iyi performansı sergilerken gayrimenkul ve IT %0.9 civarı değer kaybederek en kötü performansı sergilediler. Endekste Wells Fargo %4.8, Bank of America %2.9, Citigroup %2.5, Ford Motor %2.3 ve General Motors %3.8 değer kazanarak dikkat çekti. FAANG hisselerinde ise Facebook %0.4 ve Google %0.5 değerlenirken Apple %0.7 ve Amazon %0.66 oranında hafif değer kaybetti. Netflix ise %2.44 değer kaybederek günü sonlandırdı.

Avrupa hisseleri Brexit anlaşmasının ana hatlarının belirlendiği ile ilgili açıklamalar sonrasında günü pozitif sonlandırdılar. Ancak yeni tip virüsün etkisi açıklanan sayılarda kendisini göstermeye başladı. İngiltere bugün salgının başlangıcından beri en yüksek yeni vaka sayısını açıkladı. Endekslere baktığımız zaman Euro Stoxx 50 endeksi %1.2, FTSE100 endeksi %0.66 ve DAX endeksi %1.26 değerlenerek günü sonlandırdılar. FTSE100 endeksinde enerji %2.22 ve bankacılık %2.06 oranında en çok değerlenen sektörler olurken sağlık %1.18 ve IT %0.85 oranında en çok kayıp yaşayan sektör oldular. Endekste Pazartesi günü yaşanan sert satışlar sonrasında tepki alımları ile Lloyds %7, International Consalidated Air %6.3 ve Barclays %4 değerlenerek dikkat çekti. DAX endeksinde ise bankacılık ve kamu hizmetleri en iyi performansı sergileyen sektörler olurken temel tüketici ürünleri en zayıf performansı sergileyen sektör oldu. Endekste Aero Engines %4.6, Daimler %3.3, Continental %2.7 ve Volkswagen %2.4 değerlenerek en çok primlenen hisseler olurken endekste sadece Delivery Hero ve Bayer değer kaybederek günü sonlandırdılar.

Bugün Avrupa Bölgesi’nde önemli bir veri açıklanmazken ABD’de mortgage başvuruları %0.8, dayanıklı tüketim malları siparişleri beklentinin üstünde %0.9, haftalık işsizlik başvuruları beklentinin altında 803k, Kasım ayı kişisel gelir ile kişisel harcama verileri sırasıyla -%1.1 ve -%0.4, Aralık ayı Michigan beklentileri 80.7 ve Kasım ayı yeni ev satışları beklentinin altında 841k olarak açıklandı. Yarın ise önemli bir veri akışı bulunmamakta.

 

Emtia & FX Vadeli Kontratları (Futures)

Gün içerisinde sert düşüşler yaşayan Dolar Endeksi en düşük 90.156 seviyesini test ederken gün sonunda 90.335 seviyesinden işlem gördü. Gelişmiş ülke para birimlerinin tamamı karşısında değer kaybeden USD paritesi en çok NOK karışışında %1.14 ve GBP karşısında %0.95 oranında değer kaybederken en az JPY karşısında düşüş yaşadı. Brexit anlaşmasının temel hatlarının belli olmasıyla beraber Euro ve Pound değer kazanarak günü sonlandırdılar. EURUSD paritesi gün içerisinde en düşük 1.2154 seviyesini test ederken gün sonunda 1.2190 seviyesinden işlem gördü. GBPUSD paritesinde ise en düşük 1.3354 seviyesi test edilirken kapanışta 1.3495 fiyattan alıcı buldu.

ABD seansı öncesi düşüşler yaşayan Spot Altın, bireysel çekleri artırıcı talep gelmesi ve enflasyonist beklentilerinin tetiklenmesi sonrasında değerlenerek en yüksek $1878 seviyesini test ederken ABD seansının son saatlerinde %0.6 değerli şekilde $1872 seviyesinden işlem gördü. Dün sert düşüşler yaşayan Spot Gümüş ise %1.5 değerli şekilde $25.56 seviyesinden alıcı buldu. LME metallerinde ise nikel ve bakır %1 üstünde değerlenirken alüminyum %0.5 değerlendi.

ABD Başkanı Trump tarafından bireysel çeklerin büyüklüğünü arttırmaya yönelik teklif sonrasında talebin artacağı beklentileri ile petrol iki günlük düşüşünü sonlandırdı. Şubat vadeli WTI petrol %2.23 değerli şekilde $48 seviyesinden alıcı bulurken Şubat vadeli Brent petrol %2.1 primli şekilde $51.12 fiyatından işlem gördü.

Kaynak İş Yatırım
Hibya Haber Ajansı