Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile İtalya'nın başkenti Roma'da bir araya gelen ABD Başkanı Joe Biden, ABD'nin Fransa'yı bu yılın başlarında Avustralya'ya nükleer enerjili bir denizaltı satma anlaşmasından çıkarmak için "yetersiz" olduğunu savundu.

Bu, ABD, İngiltere ve Avustralya güvenlik anlaşması üzerinde Eylül ayında varılan diplomatik bir anlaşmazlığın ardından ilişkileri düzeltmeye çalışan ABD ve Fransız liderlerin ilk toplantısıydı.

Biden dinlerken, Macron önce Fransızca konuşarak toplantının "önemli" olduğunu ve iki ülke yeni zorluklarla karşı karşıya kalırken "geleceğe bakmanın" anahtarı olduğunu söyledi. Macron'un sözlerinin sonunda ikili el sıkıştı.

Fransa'nın Roma'nın göbeğindeki Vatikan Büyükelçiliği Villa Bonaparte'da düzenlenen toplantı, en büyük ekonomilerin liderlerinin 20'ler Grubu (G20) zirvesi öncesinde gerçekleşti. Biden, günün erken saatlerinde Papa Francis ile görüşmüştü.


Biden ve Macron görüşmeden önce el sıkışarak ve omuz omuza selamlaştılar. Biden, Macron'dan resmi olarak özür dilemedi, ancak ABD'nin Avustralya anlaşmasıyla en eski müttefikini şaşırtmaması gerektiğini kabul etti.

Biden, "Bence İngiliz deyimi kullanıyordu, yaptığımız şey beceriksizceydi" diyen Biden, denizaltı anlaşmasının "çok zarif bir şekilde yapılmadığını" da sözlerine ekleyerek şöyle konuştu: "Fransa'nın uzun zaman önce bilgilendirildiği izlenimi altındaydım."