Küresel piyasalar, pandeminin etkilerinin azalmasıyla enflasyondaki yükselişin devam edip etmeyeceğini tartışırken, ABD Başkanı Joe Biden'ın dev harcama paketlerinin önümüzdeki yıllarda kalıcı olup olmayacağı tartışılırken, Türkiye'den önemli bir değerlendirme geldi. Amerika. ABD Hazine Bakanı Janet Yellen.

Londra'daki G-7 maliye bakanları toplantısının ardından Pazar günü Bloomberg News'e konuşan Yellen, "Aslında biraz daha yüksek bir faiz ortamı hem toplum hem de Fed için bir artı olacaktır." dedi.

Biden'ın paketlerinin harcamaları her yıl yaklaşık 400 milyar dolar artıracağını belirten Yellen, bu rakamın enflasyonu kalıcı olarak hedefin üzerine çıkarmaya yetmeyeceğini savundu.

"NORMAL FAİZE DÖNMEK İSTİYORUZ"

Yellen, kurtarma paketinden kaynaklanan herhangi bir fiyat saldırısının etkilerinin gelecek yıl azalacağını öngördü. Aynı zamanda eski Fed başkanı olan Yellen, "On yıldır çok düşük enflasyon ve çok düşük faiz oranlarıyla mücadele ediyoruz" dedi.

Yellen, “Gelecekteki paketlerden vazgeçmeyeceğim. Bunlar teşvik olarak değil, ekonomimizin uzun süredir devam eden ihtiyaçlarını karşılamak için yapılan yatırımlar olarak tasarlandı.

ABD'de Cuma günü açıklanan veriler, Mayıs ayında tarım dışı istihdam artışının ivme kazandığını ve işsizlik oranının yüzde 5,8'e düştüğünü ortaya koydu.

ABD'de tüketici enflasyonu Nisan ayında yıllık bazda yüzde 4,2 arttı.



Kaynak: Bloomberg News