Dışişleri Bakanı Antony Blinken Salı günü yaptığı açıklamada, ABD'nin Kudüs Başkonsolosluğunu yeniden açacağını duyurdu. Trump yönetimi tarafından düşürülen Filistinlilerle ilişkileri yeniden tesis eden bir hareket.
Konsolosluk uzun zamandır Filistinlilerle diplomatik ilişkilerden sorumlu özerk bir ofis olarak hizmet etti. Ancak eski ABD Başkanı Donald Trump, büyükelçiliği Kudüs'e taşıdığında operasyonlarını düşürdü ve İsrail büyükelçisinin yetkisine verdi.
Trump'ın bu hamlesi, Doğu Kudüs'ü işgal altındaki topraklar ve gelecekteki devletlerinin başkenti olarak gören Filistinlileri çileden çıkardı.
Blinken konsolosluğu yeniden açmak için kesin bir tarih vermedi.
Blinken, adımı Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile işgal altındaki Batı Şeria'nın Ramallah kentinde yaptığı görüşmenin ardından duyurdu.
"Başkana da söylediğim gibi, ABD'nin Filistin Yönetimi ve Filistin halkıyla olan ilişkiyi yeniden inşa etme taahhüdünün, karşılıklı saygı üzerine kurulmuş bir ilişkinin ve aynı zamanda Filistinlilerin ve İsraillilerin eşit güvenlik, özgürlük fırsatı ve saygınlığı hak ettiğine dair ortak bir inancın altını çizmek için buradayım." dedi.
Blinken, İsrail ile Gazze'nin militan Hamas yöneticileri arasında 11 gün süren ve çoğu Filistinli olmak üzere 250'den fazla kişinin ölümüne yol açan ve yoksul kıyı topraklarında geniş çaplı yıkıma yol açan yıkıcı bir savaşı sona erdiren ateşkesin hızlandırıldığı geçen hafta ateşkesin hızlandırıldığı bölgede bulunuyor.

ABD, Mahmud Abbas yönetimini destekliyor 

ABD, Hamas ile rekabetinde ve uluslararası sahnede son olaylar nedeniyle bir köşeye atılanMahmud Abbas'ı destekleyerek ön plana almaya çalışıyor. Abbas birçok Filistinli tarafından tüm meşruiyetini kaybetmiş olarak görülüyor. Ancak hala uluslararası alanda Filistin halkının temsilcisi ve uzun süredir geçersiz olan barış sürecinin kilit ortaklarından biri olarak görülüyor.