Danimarka Devlet Televizyonu (DR); İsveç Devlet Televizyonu (SVT), Norveç Devlet Televizyonu (NRK), Alman Süddeutsche Zeitung, WDR ve NDR gazetesi ve Fransız gazetesi Le Monde, Alman Birinci Televizyon Kanalı (ARD) bünyesinde araştırma haberlerini yayınladı.

Rapora göre NSA, Merkel'i eski Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, eski Alman ana muhalefet partisi lideri Peer Steinbrück, Norveçli, İsveçli, Alman ve Fransız politikacıları ve üst düzey kamu görevlilerini hedef alarak takip etti.

NSA, telefon numaralarını takip ederek tüm politikacıların iletişim bilgilerine, hatta telefonlarına bile ulaşabildi.

Danimarka Askeri İstihbaratı (FE, Forsvarets Efterretningstjeneste) ile NSA arasında, özellikle Rusya ve Çin'i izlemek için Danimarka'dan geçen telekomünikasyon kabloları için bir anlaşmaya varıldı.

NSA'nın çalışmalarını gizlice izleyen ve Avrupalı ​​politikacıları da takip ettiğini ortaya koyan FE, Mayıs 2015'te NSA'nın faaliyetleri hakkında bilgi verdi ancak rapor şirket içinde kaldı.

Savunma Bakanı Trine Bramsen, 21 Ağustos 2020'de, FE'nin bölgedeki istihbarat servislerini denetleme ve denetleme yetkisine sahip olan İstihbarat Teşkilatı Teftiş Kurulu'na eksik belgeler ve yanlış bilgiler sağladığının belgelenmesinin ardından üç üst düzey Danimarkalı Askeri İstihbarat yetkilisini görevden aldı.

KABLO ANLAŞMASI

Danimarka ve Amerika Birleşik Devletleri arasında 1990'ların sonlarına dayanan bir kablo anlaşması uyarınca, Danimarka hükümeti Amerika Birleşik Devletleri'nin kendi topraklarından ve karasularından geçen internet ve telekomünikasyon kabloları hakkında bilgilere erişmesine izin veriyor.

Danimarka'nın dünya genelinde internet ve telekomünikasyon bağlantılarında önemli bir konuma sahip olduğu belirtiliyor.

Rusya ve Çin'deki internet ve telekomünikasyon bilgilerinin Danimarka'da kablolar üzerinden geçtiği için ABD'nin Danimarka ile yaptığı bu anlaşma sayesinde bilgilere rahatlıkla ulaşabileceği belirtiliyor.