ABD Senatosu Yakın Doğu, Güney Asya, Orta Asya ve Terörle Mücadele Alt Komitesi başkanı Murphy, "Hizbullah bir terör örgütü, bölgede yıkıma yol açıyor ve Lübnan'da yayılan bir kanser" dedi. .


Murphy'nin İran destekli Hizbullah grubunu küçümsemesine rağmen, ABD'nin 2019'da başlayan mali çöküşten tırmanmaya çalışırken ülkeye sırtını dönmeyeceğini söyleyerek, "Lübnan'ı desteklemeye devam edeceğiz." dedi.

Başkanın medya ofisi, Aoun'un Amerikalılara "hükümet kurma sürecinde ilerleme" dediği gibi, ABD heyetiyle yapılan görüşmenin "Lübnan'daki durum ve gelecekteki adımlar" üzerine odaklandığını söyledi.

ABD heyeti İsrail'e gitmeden önce havaalanında bir dizi gazeteciyle yaptığı görüşmede Murphy, heyetin tüm Lübnanlı yetkililerden bu hafta sonuna kadar yeni bir hükümetin kurulacağına dair güvence aldığını söyledi.

Murphy, "Kongre heyeti, cumhurbaşkanına Washington'un yeni hükümetle çalışacağına dair güvence verdi" dedi.

Lübnan, Dünya Bankası'nın 19. yüzyılın ortalarından bu yana potansiyel olarak en şiddetli krizlerden biri olarak tanımladığı derin bir ekonomik krizle boğuşuyor.

Durum askeri kurumları ve diğer güvenlik güçlerini sakatladı. Lübnan, liderlik rolünü üstlenmek üzere üç farklı kişi atanmasına rağmen, bir yılı aşkın süredir istikrarlı bir hükümetten yoksun.


Lübnan nüfusunun yüzde 70'inden fazlası yoksulluk sınırının altına düştü ve Lübnan poundu çöktü ve karaborsadaki değerinin yüzde 90'ından fazlasını kaybetti.

Ulusal bir hükümet kurulmamışsa, uluslararası toplumun da devlet kurumlarına yardım etmesi olası değildir.

Lübnan'ın yaz başından beri tanık olduğu yakıt kıtlığı, karaborsa satışlarını körükledi ve benzin istasyonlarının dışında anlaşmazlıklara yol açtı.

Murphy, "Suriye üzerinden taşınan herhangi bir yakıt yaptırımlara tabi olduğu için Lübnan'ın İran yakıtına bağımlı olmasına gerek yok" dedi.

"Hizbullah petrol parasının bir kısmını alacak bir örgüt ve bu petrol Lübnan'daki akaryakıt krizini çözmeyecek."

Ulusal akaryakıt kıtlığından kaynaklanan gerginlikler, bazı bölgelerde silah ve bıçaklı şiddetli çatışmalara dönüşerek sivillerin bir arada yaşamasını tehdit ediyor.

Eylül ayı sonuna kadar tamamen tamamlanması beklenen sübvansiyonların kademeli olarak kaldırılmasıyla birlikte benzin ve motorin fiyatları da yükseldi. Güvenlik baskınları, daha sonra daha yüksek fiyatlarla satılmak üzere milyonlarca ton sübvansiyonlu yakıt biriktiren ülke çapındaki işletmeleri ortaya çıkardı.


Geçici hükümetin enerji bakanı Raymond Ghajar Çarşamba günü halka şunları söyledi: “Irak yakıtının ilk sevkiyatı (30 milyon ton) Eylül ayının ikinci haftasında Lübnan'a, ikinci sevkiyat (33 ton petrol) ise Lübnan'a ulaşacak. Lübnan'da. Lübnan'da. Lübnan'da. Eylül ayının üçüncü haftasında.”

Sevkiyatlar, bazı bölgelerde güç kaynağını günde 30 dakikadan sekiz saatin üzerine çıkarmayı hedefliyor.

Lübnan ayrıca, santrallerde kullanılmak üzere 1 milyon ton akaryakıt alımı için Irak ile anlaşma imzaladı.

Ghajar, "Lübnan, İran'dan yakıt ithal etmek için herhangi bir talep almadı" dedi.

Ancak Hizbullah lideri Seyyid Hasan Nasrallah, İran yakıtının daha önce üçüncü bir gemiden Beyrut'a gönderildiğini söyledi.

Başbakan adayı Najib Mikati'ye yakın kaynaklar Arab News'e şunları söyledi: "Mikati, Hizbullah'ın İran'a sevkiyatının kimse için sorun olmayacağına dair güvence verdi."

ABD heyeti ile Lübnan Silahlı Kuvvetleri Komutanı General Joseph Aoun arasında da bir görüşme yapıldı. Ordunun ülkede istikrarı korumasına yardımcı olmanın yollarına odaklandı.


General Aoun Mart ayında yaptığı bir konuşmada Lübnan'ın yönetici siyasi sınıfına sordu: “Nereye gidiyoruz? Ne yapmayı planlıyorsun? Durumun tehlikesi konusunda sizi defalarca uyardık. Lübnanlılar aç ve yoksul, askerler de diğer insanlar gibi acı çekiyor ve açlıktan ölüyor.”

General Aoun, ordunun dış yardımı kabul etmesine yönelik eleştirileri de reddederek, "Bu yardım olmasaydı durum çok daha kötü olurdu" dedi.

Washington tarafından hazırlanan bir rapora göre, Lübnan'daki kongre heyeti "bölgesel güvenlik ve demokrasiyi" tartışıyor.

Lübnan'daki molaların ardından grup, İsrail ve Batı Şeria'ya seyahat edecek.

El Arabiya

(Çeviri Haber-Dış Basın)