Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden ve Çin lideri Xi Jinping telefonda görüştü ve dünyanın en büyük iki ekonomisinin liderleri arasındaki yaklaşık yedi aylık doğrudan iletişim açığını sona erdirdi.

Çağrı Beyaz Saray ve Çin devlet medyası tarafından doğrulandı ve iki adamın Cuma sabahı erken saatlerde konuştuğunu söyledi.
Beyaz Saray'a göre, yaklaşık 90 dakika süren tartışma, ABD-Çin ilişkisi için ileriye dönük bir yol bulmaya odaklandı.

İkili, “çıkarlarımızın birleştiği alanlar ve çıkarlarımızın, değerlerimizin ve bakış açılarımızın ayrıldığı alanlar” hakkında konuştu.

Biden, Ocak ayında göreve başlamasından bu yana iki lider arasındaki ikinci toplantı olan Xi ile toplantıyı başlattı. Koronavirüs pandemisinin kökenleri, iki ülkenin insan hakları ve ticarette artan farklılıklarla boğuştuğu, ancak iklim değişikliği de dahil olmak üzere ortak endişe alanlarını paylaştığı bir zamanda ortaya çıkıyor.

Çin devlet medyası, toplantının "samimi" ve "derinlemesine" olduğunu bildirerek, Başkan Xi'nin ABD-Çin politikasının ilişkilerine büyük zorluklar getirdiğini söylediğini de sözlerine ekledi.

Çin raporuna göre her iki taraf da sık sık teması sürdürmeyi kabul etti.

Çağrıdan önce üst düzey bir yönetim yetkilisi, Beyaz Saray'ın Pekin ile erken angajmanlardan memnun olmadığını söyledi.

Açıklama yapma yetkisi olmayan ve isminin açıklanmaması koşuluyla konuşan yetkili, Beyaz Saray yetkililerinin doğrudan Biden'dan haber almalarının faydalı olacağını umduğunu söyledi.

Beyaz Saray yetkilisi, Biden'ın Xi'ye yönetiminin, insan hakları ve Çin'in uluslararası normların dışında hareket ettiğine inandığı diğer alanlarda Çin'e baskı uygulama politikasından sapma niyetinde olmadığını açıkça belirttiğini söyledi.

Geçen hafta Dışişleri Bakanı Wang Yi, Biden iklim elçisi John Kerry'yi ABD-Çin ilişkilerinin bozulmasının iklim değişikliği konusundaki işbirliğini baltalayabileceği konusunda uyardı.


Wang, Çinli meslektaşlarıyla iklim görüşmeleri için Tianjin'i ziyaret eden Kerry'ye video bağlantısı aracılığıyla böyle bir işbirliğinin daha geniş ilişkilerden ayrılamayacağını söyledi ve ABD'yi Dışişleri Bakanlığı'na göre ilişkileri geliştirmek için adımlar atmaya çağırdı.


Temmuz ayında, Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman, ABD'nin Çin'in gelişimini kontrol altına almaya ve bastırmaya çalıştığı suçlamaları da dahil olmak üzere uzun bir talep ve şikayet listesiyle karşı karşıya kaldı. Dışişleri Bakan Yardımcısı Xie Feng, ABD'yi "son derece yanlış yönlendirilmiş zihniyetini ve tehlikeli politikasını değiştirmeye" çağırdı.

Üst düzey bir ABD yönetim yetkilisi gazetecilere verdiği demeçte, görüşme sırasında Biden'ın mesajı, yönetiminin "dinamiklerin rekabetçi kalmasını ve gelecekte istenmeyen bir çatışmaya dönüşmediğimiz hiçbir durum olmadığından emin olmak" istediğini söyledi.

 

(Dış Basın-Çeviri Haber)