ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin Paris'e yaptığı ilk üst düzey ziyarette, Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Fransız ev sahipleri ile birlikte Donald Trump yönetimindeki dört yıllık çalkantıdan sonra yeni bir işbirliği için bir araya geldiler.

Ancak her iki taraf, Biden'ın kilit bir sözünün - Trump tarafından çöpe atılan 2015 İran anlaşmasına geri dönme - Viyana'da iki aydan uzun süredir devam eden müzakereler sırasında İran rejiminin taviz vermemesi durumunda risk altına gireceğini belirtti.

Blinken, ABD'nin geçen haftaki cumhurbaşkanlığı seçimlerini sert görüşlü İbrahim Reisi'nin kazanmasından bu yana müzakereleri sürdüren İran ile hâlâ "ciddi farklılıkları" olduğu konusunda uyardı.

Blinken, anlaşmanın resmi isminin kısaltması ile gazetecilere verdiği demeçte, "Evet, JCPOA tarafından belirlenen standartlara geri dönmenin çok zor olacağı bir nokta gelecek" dedi.
"Daha o noktaya gelmedik - üzerine bir tarih veremem - ama bu bizim bildiğimiz bir şey."
Blinken, İran'ın "her zamankinden daha sofistike santrifüjleri döndürmeye devam etmesi" ve uranyum zenginleştirmesini hızlandırması halinde, nükleer bomba geliştirme yeteneğine tehlikeli bir şekilde yaklaşacağı "kırılma" zamanına yaklaşacağı konusunda uyardı.

Ancak Blinken, Biden'ın, İran'ın Trump'ın 2018'de çekilmesine ve sakatlayıcı yaptırımlar uygulamasına kadar nükleer çalışmalarını büyük ölçüde azalttığı anlaşmaya dönüşü hâlâ desteklediğini söyledi.
Blinken, "Nükleer sorunu JCPOA'da olduğu kutuya geri koymaya çalışmakta ulusal bir çıkarımız var" dedi.


İran dışişleri bakanlığı sözcüsü Saeed Khatibzadeh, cevaben yaptığı açıklamada, "Karşıt taraflar, kararları alması gerekenlerdir" dedi.

(Dış Basın)