ABD ve Rusya'nın üst düzey diplomatları ilk bizzat görüşmelerini gerçekleştirerek, eski Soğuk Savaş düşmanlarının dünya meselelerine bakış açılarında ciddi farklılıklara sahip olmalarına rağmen, karşılıklı çıkarları ilgilendiren konularda birlikte çalışmanın yollarını bulabileceklerini kabul ettiler.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, deneyimli bir diplomat olan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile çarşamba günü yaptığı ilk görüşmede, "farklılıklarımız olduğu bir sır olmadığını", ancak iki ülke liderlerinin birlikte çalışması halinde dünyanın daha güvenli olacağını söyledi.
Lavrov, her iki tarafın da ilişkileri onarmanın gereğini anladığını söyleyerek müzakereleri "yapıcı" ve "yararlı" olarak övdü.
Lavrov' un Reykjavik' teki tartışmalar sonrasında Rus haber ajansları tarafından kaydedilen sözlerinde, "Görüşme bana yapıcı göründü." ifadesi yer aldı.
Blinken, Biden'ın "Rusya ile öngörülebilir, istikrarlı bir ilişki" istediğini söyledi ve iki ülkenin koronavirüs salgınıyla mücadele, iklim değişikliğiyle mücadele, İran ve Kuzey Kore'nin nükleer programları ve Afganistan'daki savaşla başa çıkma konusunda birlikte çalışabileceğini söyledi.
Blinken, "Bunun halkımız için iyi, Rus halkı içinde iyi ve gerçekten de dünya için iyi olduğunu düşünüyoruz." dedi.
Görüşmeler, Joe Biden'ın hcak ayında ABD başkanı olmasından bu yana iki ülke arasındaki ilk üst düzey toplantı oldu ve beklenenden bir saat daha uzun bir süre bir saat 45 dakika sürdü.
Rus devlet medyasına göre Lavrov, diplomatların Biden ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında haziran ayı başlarında olası bir görüşme için öneriler hazırlayacaklarını söyledi.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price'dan toplantının resmi özetinde olası başkanlık zirvesinden bahsedilmedi.
Price, Blinken'in Rusya'nın Ukrayna ve yakınlarındaki askeri konuşlanmalarıyla ilgili endişelerini dile getirdiği ve tutuklu Kremlin eleştirmeni Alexey Navalny'nin sağlığını yükselttiğini söyledi. Ayrıca Rusya'nın ABD vatandaşları Paul Whelan ve Trevor Reed'i serbest bırakması için bastırdı.
İki ülke arasındaki ilişkiler, Biden'ın -başkanlığına çok geçmeden- Putin'i "katil" olarak gördüğünü söylemesi ve Moskova'nın ABD büyükelçisini istişarelerde bulunması için geri çağırmasına yol açtığı mart ayından bu yana dolu. Elçi hala dönmedi.
Lavrov, iki ülkenin ilişkilerinde "çok fazla logjam" olduğunu ve bunlar üzerinden çalışmanın kolay olmadığını söyledi.
"Ama Antony Blinken ve ekibinin bunu yapma kararlılığını hissettim. İsteyerek bulunmayacağız." dedi.
Biden'ın karşı çıktığı bir anlaşmayla, çarşamba günkü toplantıya yarım saat kala ABD, Rus gazını Kuzey Kutbu'ndan Almanya'ya götürecek 11 milyar dolarlık Nord Stream 2 boru hattının inşasında yer alan bazı gemi ve taraflara yaptırım uyguladı. Ancak yönetim, boru hattının arkasındaki şirkete ve genel müdürüne uygulanan yaptırımlardan feragat etmeye karar verdi.
Kısa açıklamalarından sonra Lavrov, yaptırımlarla ilgili bağıran sorulara yanıt vermedi.
Açıklamadan önce, Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov bu yaptırımlardan feragat etmenin Moskova ile Washington arasındaki ilişkilerin normalleşmesine yardımcı olacağını söylemişti.
Lavrov, Rusya'nın ABD ile ilgili tutumunu özetlerken, bunu "çok basit" olarak nitelendirdi.
"Tüm konuları istisnasız, ancak tartışmanın dürüst olacağı algısı altında, gerçekler masada ve elbette karşılıklı saygı temelinde tartışmaya hazırız."