Binlerce Filistin yanlısı protestocu, İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği ölümcül hava baskınlarına son verilmesini talep ederek Los Angeles, New York, Boston, Philadelphia ve ABD'nin diğer kentlerinde sokaklarda gösteri düzenledi.

Cumartesi günü Los Angeles'ta,"Özgür Filistin" yazılı pankartlar sallayan protestocular büyük bir cadde üzerindeki trafiği kapatırken, New York'ta büyük kalabalıklar Brooklyn'de "Özgür, özgür Filistin" ve "Nehirden denize, Filistin özgür olacak" sloganları atarak yürüdü.
Çok sayıda kişi de "Benim adıma değil" ve "Filistin ile dayanışma" yazılı pankartlar taşıdı.

Manhattan'lı şirket stratejisti 35 yaşındaki Emraan Khan, Brooklyn'deki bir protestoda Filistin bayrağı sallarken, "Buradayım çünkü filistinli bir hayatın bir İsrail hayatına eşit olmasını istiyorum ve bugün öyle değil." dedi.

"Nükleer silahlı bir devlete ve taşlı başka bir köylü devletine sahip olduğunuzda, kimin suçlu olduğu açıktır." diye de ekledi.

Gösteri için komşu Connecticut'tan seyahat eden 20 yaşındaki öğrenci Alison Zambrano, "Filistinlilerin özgürce yaşama hakkı olduğunu ve Gazze'deki çocukların öldürülmemesi gerektiğini" söylerken, 73 yaşındaki Filistinli Mashhour Ahmad, ABD Başkanı Joe Biden'ı "cinayeti desteklemeyi bırakması" çağrısında bulundu.
Protestocular, Gazze'de en az 145 Filistinlinin, İsrail tarafında ise 10 kişinin ölümüne neden olan altı günlük şiddet olayları nedeniyle öfkelendi.
Yürüyüşlerden saatler önce İsrail, Gazze'ye yönelik saldırılarını artırmış, bir mülteci kampında 10 kişilik bir aileyi öldürmüş ve El Cezire ve The Associated Press ofislerini barındıran bir binayı dümdüz etmişti.

ancak İsrailli ve Filistinli liderler geri adım atacak bir işaret göstermezken, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu Gazze'ye yönelik taarruzu "gerektiği kadar" sürdürme sözü verirken, Hamas lideri İsmail Haniya "direniş pes etmeyecek" dedi.

ABD'deki yürüyüşler aynı zamanda Nakba Günü'ne ya da İsrail'in 1948'deki bağımsızlık ilanı sırasında yüz binlerce Filistinlinin yerlerinden edilmesinin anıldığı Felaket olarak adlandırdıklarına denk geldi.
Sosyal medyada yer alan görüntülerde, protestocuların konsolosluğun bulunduğu binanın asma yerinin üzerinde dururken Filistin bayrağı renklerinde "Özgür Filistin" yazılı pankartı açtıkları görüldü.

Washington DC'de binlerce protestocu Washington Anıtı'ndan ulusal arşivlere akın ederken, Philadelphia kentinde göstericiler ABD'nin İsrail'e verdiği desteği ilan etmek için Rittenhouse Meydanı'nı doldurdu.

Bu arada Pittsburgh kentinde düzenlenen bir mitingde konuşan bir konuşmacı, ABD'li yasa yapıcıları İsrail'in Washington'dan gelen yardımları nasıl harcayabileceğine kısıtlama koymaya çağırdı.
Washington DC'den El Cezire'den John Hendren, Cumartesi günü Filistin davasına destek için düzenlenen mitingleri "alışılmadık derecede büyük" olarak nitelendirdi.
Hendren, "Protestocular, ABD hükümetinin İsrail'e daha fazla baskı uygulaması ve bu çatışmayı sona erdirmesini istedi." dedi.

"Biden yönetiminin politikalarının, Trump yönetiminin veya diğer ABD yönetiminin son birkaç yıldaki politikalarından gerçekten önemli ölçüde farklı olmadığı konusunda gerçek bir memnuniyetsizlik hissi vardı."

Şiddet olayları üzerine Biden Cumartesi günü Netanyahu'ya telefon etti ve "İsrail'in Hamas ve Gazze'deki diğer terörist grupların roket saldırılarına karşı kendini savunma hakkına güçlü desteğini" yineledi.

Beyaz Saray attığı bir tweette, ABD liderinin Filistin Yönetimi Başkanı Abbas ile de konuştuğunu ve "ABD-Filistin ortaklığını güçlendirme taahhüdünü ilettiğini" de ekledi.

ABD merkezli Politika Araştırmaları Enstitüsü'nün siyasi analistlerinden Phyllis Bennis, Biden'ın "Gazze'deki bu katliamı durdurmak için İsrail'e herhangi bir baskı yapmamasından" duyduğu endişeyi dile getirdi.

"Bu, ABD'nin ateşkese hazır olduklarında İsrail'den liderliği aldığı çok tanıdık bir durum. Ve Netanyahu ateşkese hazır olmadığını açıkça belirtti." dedi.

 

El Cezire