Manşet ISM hizmetler PMI rakamı, bir önceki aydaki 56,5'ten Mart ayında 58,3'e yükseldi. İş aktivitesi 55,1'den 55,5'e hafifçe yükseldi, ödenen fiyatlar 83,1'den 83,8'e, yeni siparişler 56,1'den 60,1'e, istihdam 48,5'ten 54’e yükseldi. Ukrayna savaşından kaynaklanan son gelişmelerin ve artan yaşam maliyetlerinin Mart ayında hizmet sektörü üzerindeki etkisine bakacak olursak, aktivite bağlamında tatmin edici, enflasyon baskıları anlamında ise daha stabil ancak yüksek seyir olduğundan bahsedilebilir.

 

Hizmet sektöründeki genişleme omicron'un hızlı yayılmasıyla yılın başlarında durgunlaşmıştı. Şubat ayı endeks değerinde de belirgin düşüş şeklinde yansıdığını görmüştük. Ekonominin yeniden açılmasıyla Mart ayında keskin bir toparlanma gözlemleniyor. COVID-19 sınırlama önlemlerinin hafifletilmesinden kaynaklanan artış, Ukrayna krizinin ağırlaştırdığı artan maliyet baskılarını ve tedarik zinciri kısıtlamalarını dengelemiş görünüyor. Dolayısıyla Ukrayna savaşının büyüme üzerindeki olumsuz etkisi şimdilik ABD için ılımlı. Mart istihdam raporu, hizmet sektöründe işe alımların sağlam bir hızla devam ettiğini göstermişti, ISM’in içindeki ayrıntılarda da bunun teyit edildiğini görüyoruz. Girdi maliyeti enflasyon baskılarının rekora yakın bir oranda devam etmekte. Aynı zamanda daha güçlü üretim ve talep büyümesi de mevcut. Yeni sipariş büyümesi, ekonominin COVID-19 sınırlama önlemlerinden yeniden açılmasını yansıtarak güçlü bir momentumda ilerliyor.

 

Yenilenen tedarik zinciri kesintilerinin ardından teslimat sürelerinin ise uzaması beklenecektir. Devam eden arz kısıtlamalarının durumu ve buna karşılık gelen fiyatlar ve üretim etkisi açısından geçiş periyoduna bakmak lazım elbette. Aslına bakılacak olursa, tahvil piyasasındaki getiri spread daralmasının işaret ettiği gibi bir resesyon sinyali güncel göstergelere yansımış değil. Bu noktada piyasanın izlediği 2y-10y spreadi ile Fed’in izlediği 3m/10y spreadinin aynı sinyali göndermediğini de belirtmek lazım.

 

Ukrayna savaşıyla ilgili gelişmeler oldukça belirsiz olsa da, enflasyon ve dolayısıyla merkez bankası politikası üzerindeki etkisi izleniyor. Mart ayında gelişmiş ekonomiler için ticari faaliyetler üzerindeki artan maliyetlerin etkisini azaltan COVID-19 kısıtlamalarının gevşetilmesi aktiviteyi, dolayısıyla büyümeyi olumlu etkiliyor. Artan fiyat baskılarının tüketiciler üzerindeki etkisi hassas bir konu olmaya devam ediyor. Bu, dünya çapında benimsenen daha şahin merkez bankası duruşları zemininde özellikle önemlidir ve bu durum, halihazırda artan işletme maliyetleriyle alakalı enflasyon baskılarını ön planda tutuyor.

Kaynak Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı