Stafford City of Virginia, proje sahibi İslami kuruluş tarafından, Müslüman Derneği'nin (AMAA) satın aldığı araziye yasadışı bir şekilde mezarlık inşa etmesine izin vermeyecek şekilde yönetmeliklerini değiştirdiği için dava açtı.

Sorunu çözmek için görevlendirilen Stafford ilçe müfettişleri, AMAA'yı haklı çıkarmak için oy kullandı ve belediyenin kararını dini ayrımcılık olarak değerlendirdi.

Taraflar arasında yapılan anlaşma sonucunda Stafford Belediyesi, söz konusu arazi için mezarlık ruhsatını İslami kuruluşa iade etmek zorunda kaldı ve 500 bin dolarlık bir ödemeyi onayladı.

AMAA'nın açtığı davada, belediyenin kendini savunmak için avukatlık ve mahkeme masraflarına 390 bin dolardan fazla para harcadığı yerel basında paylaşılmıştı.

AMAA direktörü Mossadaq Chughtai bir basın açıklamasında, "Tüm dinler gibi Müslümanların da inançlarına göre gömülmeleri çok önemlidir." Dedi. Dedim. "Umarım tüm bu acıları geride bırakıp din özgürlüğünün hüküm sürdüğünü bilerek inşa etmeye başlayabiliriz. İnançları ne olursa olsun insanlar Stafford'da aynı fırsatlara sahipler." deyimini kullandı.