ABD'nin iklim elçisi John Kerry, iklim değişikliği konusundaki potansiyel ABD-Çin ortak çabalarını görüşmek üzere bu hafta Çin'e seyahat edecek. Amerikan medyasının duyurduğu habere göre Kerry'nin Shanghai’da gerçekleşecek toplantıları, bir Biden yönetimi yetkilisinin ilk Çin ziyareti olacak.

John Kerry'nin Çinli mevkidaşı Xie Zhenhua ile görüşmesi bekleniyor. Uzun süredir iklim alanında hizmet veren bir diplomat olan Xie, Çin'in özel iklim elçisi olarak şubat ayında yeniden atandı. Yaklaşık 200 ülke tarafından imzalanan Paris Anlaşması konusunda ülkenin baş müzakerecisiydi.

Ziyaret, 22 Nisan Dünya Günü'nde dünya liderlerinin ABD ev sahipliğinde düzenlenecek sanal iklim zirvesinden önce gerçekleşecek. Başkan Joe Biden geçen ay gazetecilere Xi Jinping ve Vladimir Putin'in zirveye davet edildiğini söylemişti.

İklim değişikliği, iki gücün derinleşen gerilimin ortasında birlikte çalışabileceklerini ilan ettikleri bir alan olarak dikkat çekiyor. Dünyadaki CO2 emisyonlarının yaklaşık yüzde 30'unu oluşturan Çin, geçen yıl 2060 yılına kadar karbon nötr olacağını taahhüt etti.

Kaynak Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı