ABD Dışişleri Bakanlığı Çarşamba günü, Kudüs'te önümüzdeki hafta yapılması planlanan bayrak yürüyüşü öncesinde “provokasyonlar” konusunda uyardı.

Sözcü Ned Price, tüm tarafların şiddeti yenileyebilecek “gerginlikleri ve provokasyonu” önlemek için her şeyi yapması gerektiğini söyledi.

"Daha da kötüleşen adımlardan kaçınmanın gerekli olduğuna inanıyoruz" dedi.

Salı günü, İsrail güvenlik kabinesi, işgal altındaki Doğu Kudüs'teki aşırı sağ grupların planladığı bayrak sallayarak geçit töreninin 15 Haziran'da düzenleneceğini duyurdu.

Açıklama, aşırı sağcı İsrailli grupların yürüyüşün Eski Şehir'in Şam Kapısı'ndan geçmesi çağrısında bulunmasının ardından geldi.

Savunma Bakanı Benny Gantz da dahil olmak üzere bir dizi güvenlik ve askeri yetkili, durumu Filistinlilerle alevlendirme korkuları nedeniyle yürüyüşe izin verilmemesi konusunda uyardı.

Yürüyüş, başlangıçta İsrail'in 1967'de şehri işgal etmesine atıfta bulunarak, İsraillilerin Kudüs'ü birleştirme günü olarak adlandırdıkları günü kutlamak için 10 Mayıs'ta planlanmıştı, ancak İsrail ile Filistin direniş grupları arasında 11 gün süren çatışmalara tırmanan gerilimler nedeniyle iptal edildi.

Londra Postası