Adalet Bakanlığı Sözcüsü Ertuğrul Çekin, Dikmen Hakim Evi'nde basın toplantısı düzenledi.

Bugün Resmi Gazete'de yayınlanan İnsan Hakları Eylem Planı hakkında bilgi veren Çekin, Yargı Reformu Stratejisi başlıklarından biri olan ve alandaki temel politikaların detaylarını içeren Eylem Planı kamuoyuna hatırlatıldı. insan hakları. 2 Mart 2021'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kamuoyuna duyuruldu.

Bakanlığın İnsan Hakları Planı Uygulama Takvimi hazırladığını kaydeden Çekin, "Nihai amacı yeni ve medeni bir anayasa olan Eylem Planı, 11 temel ilke altında 9 amaç, 50 amaç ve 393 faaliyet içermektedir. iki yıllık uygulama Eylem Planı. " Faaliyet için kısa, orta ve uzun vadeler uygulanmıştır. 285 aktiviteden 6'sının 1 ayda, 40'ının "3 ayda", 84'ünün 6 ayda ve 131'inin 1 yılda tamamlanması planlanıyor. Böylelikle Eylem Planında öngörülen faaliyetlerin yüzde 90'ı 1 yıl içinde hayata geçirilecek. "

Kapalı ceza infaz kurumları ile "kapalı ceza infaz kurumlarında yapılması öngörülen" açık toplantılar yapmak. Çocuk hükümlülere 'aile ile ilgili' fırsatlar sağlamak. 0-6 yaş grubu deneyiminin mesajı, engelli hükümlülerin / mahpusların arkadaşlık maçları yapma veya açık görüşme yapma, hükümlü / tutuklu annelerinin yanında kalma, yakın ve açık fikirli annelere teslim olma fırsatıdır. "

Bakanlık Sözcüsü Çekin, tam kapama mahkemelerinin acil ve zorunlu durumlarda duruşma, keşif ve diğer yasal işlemlerin ertelenmesine karar verebileceğini belirterek, "Bu, yargı işlerini ve yargılamaları mağdur etmeyecek şekilde en aza indirmeyi amaçlamaktadır. organizasyon devam ediyor.Bu aşamada yargı süreleri herhangi bir nedenle gecikmedi ve taraflar ifade edildi.

Salgın döneminde yargı teşkilatının görevini özverili bir şekilde yerine getirdiğinin altını çizen Erdoğan, "2020 yılında Cumhuriyet Başsavcılığımız tarafından 4 milyon 769 bin 40 soruşturma açıldı, ancak 64'üne karar verildi. bağlamda, 141 bin 986 dosyada karalama hakkı kararlaştırıldı. 2 milyon 833 bin incelendiğinde 2020'de 2 milyon 833 bin 473'ün yüzde 48'ine karar verildi. 473. Adli mahkemelerde 3 milyon 630 bin 666 yüzde 51 baskı yapıyor. Bu rakamlardan da anlaşılacağı üzere yargı teşkilatımız salgın durumunda özveriyle faaliyetlerini sürdürüyor. "

Bakanlık Sözcüsü Çekin, İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı ve Muğla Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Thodex'teki adli tıp olayları ve Vebitcoin adı verilen kripto para borsalarına ilişkin acil bir soruşturma başlatılarak birçok vatandaşın mağduriyet yaşandığını kaydetti. Çekin, Thodex'in sahibi Faruk Fatih Özer'in tutuklanması için tutuklama kararı çıkarıldığını ve kırmızı bültenle arandığını hatırlatarak, "Aynı soruşturmada altı şüpheli tutuklandı. ". Vebitcoin soruşturmasının Muğla Cumhuriyet Savcılığı tarafından yürütüldüğünü anımsatarak, soruşturmada 4 şüphelinin dolandırıcılık suçlamasına işaret etti.