Afganistan hava sahası üzerinde hiçbir uçak yok. Uçaklar bilhassa Afganistan hava sahası üzerinden gitmemeye dikkat ediyor. Birçok uçağın rota değiştirerek farklı ülkelerin üzerinden yolculuğuna devam ettiği görülüyor.Uçaklar, Afganistan hava sahasına girmiyor.

Görsel: Sivil Düşünce Haber Portalı

Taliban Pazar günü Kabil'i devraldıktan sonra, British Airways, Virgin Atlantic, Qatar Airways, Singapore Airlines, Tayvan'ın China Airlines, Air France, KLM Lufthansa, Terra Avia, Air India, tüm ABD havayolları Afgan hava sahasını kullanmayı bıraktı ve daha fazlası uzun rotalar aldı. ülkeden kaçmak.


Görsel: Sivil Düşünce Haber Portalı

Ertesi gün binlerce insan kaçmak için havaalanında toplandı, havalanan herhangi bir uçağa binmeye çalışırken pisti doldurdu, hatta bazıları pistte taksi yaparken bir ABD askeri nakliye uçağına tutundu.

Görsel: Sivil Düşünce Haber Portalı

Katar'a giden bir ABD askeri uçağında mahsur kalan yaklaşık 640 Afgan uyruklunun korkunç fotoğrafları sosyal medyada ortaya çıktı.

Afganistan havacılık otoritesi Pazartesi günü yaptığı açıklamada, ülkenin hava sahasının "orduya bırakıldığını" ve havayollarına hava koridorlarından kaçınmalarını tavsiye ederek daha büyük havayollarının uçuşları yönlendirmesine neden olduğunu söyledi. Yetkili, hangi asker olduğunu belirtmedi.

Havaalanı kaosunda en az yedi kişi öldü ve tüm ticari uçuşlar iptal edildi, binlerce kişi mahsur kaldı ve askeri tahliye uçuşları askıya alındı.

Askeri uçuşlar yeniden başladı
Askeri tahliye uçuşları, yaklaşık 24 saat askıya alındıktan sonra Salı günü yeniden başladı.

Kabil havaalanı, ülkeyi terk etmeye çalışan insanlar için tek seçenek olmaya devam ediyor. Pakistan ile sınır kapıları ticarete ve bazı yaya geçitlerine açıktır.
OSINT kaynaklarına göre şu ülkelerden en az 170 askeri uçuş yapıldı: ABD (128), GB(12), Fransa (6), Kanada (5), Almanya (4), İtalya (3), Avustralya (3. ), Hindistan (2), Avusturya (1), Belçika (1), Danimarka (1), Hollanda (1), İsveç (1), İspanya (1) ve Türkiye (1) Kabil'den giriş çıkışları sırasında izlendi. . Havalimanı. Ağustos. 15 ve 16.

Sivil Düşünce Haber Portalı

(Dış Basın)