Lübnan'daki hidrokarbon yakıtların maliyeti, merkez bankasının ithalata verdiği desteği azaltmaya başlamasından bu yana iki ay içinde kabaca üç katına çıktı. Diğer önemli emtia fiyatlarında artışa neden olması beklenen son indirim, Akdeniz ülkesinin 1850'lerden bu yana dünyanın en büyük ekonomik krizlerinden birine girmesiyle geldi.
Korkunç kıtlıklar, Lübnanlıların günde neredeyse 24 saat elektrik kesintileri sırasında işe gitmek veya jeneratörleri desteklemek için yeterli yakıt bulmakta zorlandığını gördü. Açık kalan benzin istasyonlarının önünde sürücüler uzun kuyruklarda kaldı.
Birçok benzin istasyonunun gördüklerini satmayı reddetmesi, ordunun bu ay istiflenmiş yakıtı ele geçirmek ve ihtiyacı olanlara dağıtmak için konuşlandırdığını gördü. Son haftalardaki hayal kırıklıkları, yakıt kıtlığı nedeniyle en az üç kişinin ölümüne neden olan bir dizi çatışma tarafından körüklendi. Ülkenin kuzeyinde geçen hafta sonu meydana gelen bir yakıt deposu patlaması en az 30 kişinin ölümüne neden oldu.
Ulusal Haber Ajansı tarafından yayınlanan fiyatlara göre, Pazar günü 98 ve 95 oktan benzinin maliyeti, 11 Ağustos'a göre sırasıyla yüzde 67 ve yüzde 66 arttı.
Yaygın olarak kullanılan bir petrol türevi olan mazout'un maliyeti aynı dönemde yüzde 73 arttı. Bir kutu pişirme gazının fiyatı yüzde 50'den fazla arttı. Her üç yakıt türü de 23 Haziran'da yaptıklarının kabaca üç katına mal oldu.
Akaryakıt Distribütörleri Derneği temsilcisi Fadi Abu Shakra, Arab News'e, DG Oil (yeni fiyatlar belirleme) kararının artan talep nedeniyle piyasa üzerindeki baskıyı hafifletmeye yardımcı olacağını söyledi. Ancak denize demirleyen akaryakıt tankerleri henüz yakıtlarını boşaltmadı. Benzin istasyonlarında yakıtın bulunması ve basıncın düşmesi iki günü bulabilir. Şimdilik çoğu benzin istasyonunda yakıt kalmadı.”

Cumartesi günü, Lübnanlı liderler yakıt sübvansiyonlarını sürdürmek için kısa vadeli bir uzlaşmaya vardılar. Cumhurbaşkanlığı, "Lübnan Bankası'nın akaryakıt için acil ve istisnai sübvansiyonları karşılamak için geçici bir hesap açma talebini" onayladığını duyurdu.

Eylül ayı sonuna kadar gaz, akaryakıt ve pişirme gazı ithalatını sübvanse etmek için 225 milyon dolara kadar ayrılacak. Siyasi gözlemciler anlaşmanın her iki tarafı da memnun edecek şekilde varıldığına inanıyorlar - Cumhurbaşkanı Mişel Avn birincisine liderlik ediyor ve çeşitli partiler ikincisine liderlik ediyor. İlki, yakıt sübvansiyonlarının sürdürülmesinde ısrar ederken, ikincisi sübvansiyonların kaldırılmasını destekliyor ve fonları yoksullukla mücadeleye yönlendiriyor.

(Dış Basın)