CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, elektrik faturalarından TRT payı ile enerji fonunun kaldırılmasının tek başına vatandaşın fatura yükünü hafifletmeyeceğini belirterek, Başka bir deyişle 100 liralık bir fatura son bir yılda yapılan zamlarla 130 liraya çıkarken; TRT payının ve enerji fonunun kaldırılmasının faturaya etkisi ise 3 lira bile olmayacaktır. İktidar faturalarda yüzde 18 oranındaki KDV’yi de hiç olmazsa kış ayları boyunca kaldırmalıdır” değerlendirmesinde bulundu.

Enerji ve Altyapı Politikalarından Sorumlu CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, yaptığı yazılı açıklamada iktidarın elektrik faturalarında TRT payı ile enerji fonunun kaldırılmasını değerlendirdi. CHP’li Akın, özetle şunları dile getirdi:

Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun vatandaşlarımızın kara kışta vatandaşlarımızın daha az etkilenmesi için gündeme getirdiği Kara Kış Fonu’na ilişkin önerileri iktidar kopyalamaya başlamıştır. Genel Başkanımız Kılıçaroğlu’nun enerji sektörü paydaşlarıyla 27 Ekim 2021 tarihinde gerçekleştirdiği toplantının ardından açıkladığı dört maddelik çözüm önerileri arasında vatandaşlarımızın fatura yükünün azaltılması için TRT payının kaldırılması ve başta KDV olmak üzere vergi yükünün azaltılması da yer almıştı.  

BİR YILLIK ZAM YÜZDE 28,9, İNDİRİM YÜZDE 3 BİLE DEĞİL

AK Parti iktidarın; Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nun yaklaşık iki hafta sonra önce duyurduğu söz konusu önerinin kısmen uygulanacağı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamasıyla anlaşılmıştır. Elektrik faturalarında yer alan TRT payı ile enerji fonunun kaldırılması tek başına vatandaşı rahatlatmayacaktır. Ekim 2020’den bu yana son bir yıl içerisinde elektrik faturalarına yapılan 3 zammın toplam oranı yüzde 28,9 olurken; TRT payı ve enerji fonunun kaldırılmasının faturalara etkisi yüzde 3’ü bile bulmayacaktır.

KIŞ AYLARI BOYUNCA FATURALARDAN KDV DE ALINMAMALI

Başka bir deyişle 100 liralık bir fatura son bir yılda yapılan zamlarla 130 liraya çıkarken; TRT payının ve enerji fonunun kaldırılmasının faturaya etkisi ise 3 lira bile olmayacaktır. İktidar son bir yılda gerçekleştirdiği yüzde 28,9’u bulan zamların yükünün elektrik faturasından düşürülmesini istiyorsa Genel Başkanımız Kılıçdaroğlu’nun önerisini kısmen hayata geçirmek yerine; eksiksiz hayata geçirilmelidir. İktidar; elektrik faturasındaki TRT payı ve enerji fonunu kaldırmanın yanı sıra faturalarda yüzde 18 oranındaki KDV’yi de hiç olmazsa kış ayları boyunca kaldırmalıdır.

ENERJİ FATURASI İLE ÜRÜNLERİNE ZAM ÜSTÜNE ZAM YAPILDI

AK Parti iktidarı vatandaşlarımıza enerji desteği verdiğini ileri sürerken; yalnızca son bir yıl içerisinde enerji faturaları ile ürünlerine zam üstüne zam yapmıştır. Ekim 2020’den bugüne kadar elektrik faturaları 3 kez; doğalgaz faturaları konutta 8, sanayide ise 10 kez; akaryakıt ürünlerinde pompa fiyatlarına yansıyacak şekilde benzin 10 kez; motorin 9 kez; LPG otogaz ise 9 kez zamlanmıştır. Aynı dönemde mutfak tüpü 119 liradan 175 liraya çıkarak yüzde 47 oranında artmıştır. TÜİK’in verilerine göre ısınmak için vatandaşlarımızın kullandığı kömürün tonu yüzde 89, odunun tonu ise yüzde 42 oranında zamlanmıştır. İktidarın önümüzdeki ay ya da yeni yılın başında enerji faturalarına büyük bir zam yapacağı da dile getirilmektedir. Tüm bu zamlar ortadayken; iktidarın vatandaşlara enerji desteği verildiği söylemi gerçekçi değildir. 


Hibya Haber Ajansı