İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu, CHP Genel Merkezi'nde ziyaret etti. İki lider görüşme sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

İYİ Parti lideri Meral Akşener, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile yaptığı görüşmeye ilişkin, "Biz İyileştirilmiş ve Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme dair bir çalışma yapmıştık, yaz tatili gelmeden önce kamuoyuyla paylaşmıştım. Bu çalışmayı partimiz adına, diğer siyasi partilere takdim etmek üzere bir ziyaret sistemi oluşturduk. Bugün de Cumhuriyet Halk Partisi'ne hem bu çalışmamızı resmi olarak takdim ettik, hem de Sayın Kılıçdaroğlu ve arkadaşlarıyla Türkiye'ye dair istişarelerde bulunduk. Türkiye'de uzun zamandır istişare kültürü yok oldu. İstişarenin önemine inanıyoruz" dedi.

A Haber muhabirinin Osman Kavala ile ilgili sorusunu da yanıtlayan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, "Osman Kavala sizin tanımınıza göre Soros'çu, peki Soros ile masaya kim oturdu? Ben ya da Kılıçdaroğlu değil. Dışişleri Bakanlığı'na böyle bir talepte bulunulmasını doğru bulmayız. Ama böyle taleplerin Türkiye'ye yapılır olmasına yol açmayı da doğru bulmayız. Rahip Brunson'u hatırlatan eylem ve söylemlerden Türkiye'nin uzak durmasının, Türkiye'nin itibarının öne koyulmasını talep ederiz. Bütün bunların önüne geçecek tek yol hukukun işletilmesidir. Türkiye'deki hukuku ve yargıyı oluşturan kurumların işlemesidir" ifadelerini kullandı.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in yaptığı açıklamaların satır başları şöyle;

"Mahşerin dört atlısı üzerimize geliyor dedi Sayın Başkan, doğrudur. Laiklik konusundaki hassasiyet üzerinden soru sordunuz. Yıllardır şunu söylerim, laiklik bir hukuk kuralıdır. O ülkenin kanunlarının ilahi vahye göre mi olacak yoksa insanlar için mi hazırlanacak ona karar veren bir hukuk normudur. Laikliği bugüne kadar siyasetçiler, iş adamları, din adamları konuştu ama hukukçuların konuştuğu görülmedi. Laiklik aynı zamanda yapılacak kanunların ruhunu vazettiğine göre onun normu olduğuna göre demek ki aynı zamanda insan için yapılmasını vazettiğine göre 21. yüz yılın yeni değer setlerine uygun kanunların ve hukuk anlayışının ortaya koyulması gerektiğini de vazediyor. İş adamları açısından laikliğin önemi hukukun üstünlüğü ve adaletle alakalı bir konu dolayısıyla ekonominin patronu güvendir, güveni oluşturacak hukuktur, hukukun üstünlüğüdür ve adalettir ona bağlı olarak demokrasidir. Demokrasi ve laikliğin yan yana oluşunun bugünlerde daha iyi anlaşılıyor olmasını çok olumlu bulduğumu ifade etmek isterim. Bunun hukukçular tarafından konuşması gereken bir norm olduğunu belirtiyorum."

"Biz Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne gelen bütün tezkerelerle ilgili önceden bir ekip kurarız, arkadaşlarımız tartışır ortaya bir rapor çıkartır sonra da milletvekili arkadaşlarımızla bu paylaşılır. Bu çalışmayı yaptırdık eleştirilerimiz baki kalmak kaydıyla evet oyu vereceğimizi buradan ifade ediyorum."

"Karşılıklı görüş alışverişini çok önemsiyoruz ve bunu tekrar hâkim kılabilmek için çalışıyoruz. Ben 22 aydır Anadolu'yu geziyorum, ilçe ilçe esnafı ziyaret ediyoruz. Türkiye'de dedikodular, hakaretler ve iftiralar üzerinden olan dertler üzerinden yapılmayan bir siyasi atmosfer var. Gezilerimizde gerçek dertler üzerinden konuşmak, seçmeni veli nimet yapmak bir diğeryönüyle de rekabet edebiliriz biz ama Türkiye adına, milletimiz adına, devletimiz, seçmenimiz adına bu rekabeti iş birliği içinde yapma imkânımız var. Bunları başarmaya yönelik bir fener tutmaya çalışıyoruz. Karşılıklı konuşmak kadar güzel bir şey yok. Parlamenter sisteme dair, ziyaret ettiğimiz Genel Başkanların hiçbir itirazı yok."

"Ortada seçim yok, ortada kurulmuş bir iktidar yok. Buldan'ın ne söylediğini bilmiyorum sizden duydum, bizim gündemimizde böyle bir şey yoktur."

"Tebdili kıyafetin anlamı vatandaşın arasında gezme korkusu."


Hibya Haber Ajansı