Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Avrupa Birliği’nde (AB) dış politika kararlarında oy birliği ilkesi kuralının kaldırılmasını talep etti.
Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, video konferans yöntemiyle düzenlenen Alman Büyükelçileri Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, AB dış politikasının, oy birliği ile alınması gereken kararlarda veto edenler tarafından sabote edilerek daha fazla rehin tutulmasına izin verilmemesi gerektiğini ifade etti.
Bunu şekilde sabote ederek veto edenleri Avrupa'nın birlikteliğini riske attığını belirten Maas, "Bundan dolayı açık bir şekilde şunu söylemek gerekir; veto kaldırılmalı." dedi.
Maas, bu konunun "Avrupa'nın Geleceği Konferansı" tartışmalarında önemli bir madde olacağı için endişe duyduğunu dile getirdi.
AB, oy birliği ilkesi sebebiyle geçmişte kararlar ertelenmek zorunda kaldı.

Oy birliği ilkesi nedeniyle Macaristan'ın veto retmesiyle İsrail'in saldırıları konusunda AB'de ortak açıklama yapılamamıştı.
Daha önce de Polonya ile Macaristan, oy birliği gerektiren bütçe ve kurtarma programını veto etmiş, daha sonra Almanya'nın yürüttüğü müzakereler sayesinde oy birliği sağlanmıştı.