Almanya, Türkiye'den gelenler için karantina şartını bugün itibarıyla kaldırdı. Ancak Hollanda başta olmak üzere bazı Avrupa ülkelerine ve Türkiye gibi "turuncu" listede yer alan ülkelere gidenler için yine de karantina gerekiyor.

Bu durum, bu ülkelere yapılacak tatillerin tazminatsız ihraç sebebi olarak görülmesine neden olmaktadır. Çünkü riskli bölgelerden dönen kişilerin en az 10 gün karantinaya alınması gerekiyor. Karantina süresi işveren tarafından mazeret olarak kabul edilmez.

Hollanda'da şu ana kadar bilinen 3 ayrı tazminatsız işten çıkarma davasında da mahkeme, tatile gidenlerin zorunlu durumlar dışında ziyaret edilmemesi gereken ülkeleri simgeleyen "turuncu bölge"de yer alan Türkiye ve Polonya'ya gidenlerin işten tazminatsız çıkarılmasını onayladı.  

İlk dava, geçen yaz 3 haftalığına Türkiye'ye tatile giden 27 yaşındaki bir gardiyanla ilgiliydi. Karantina zorunluluğu nedeniyle Türkiye'ye gittiği cezaevi yönetiminden saklanan gardiyan, o dönemde "sarı bölge" ilan edilmeyen Yunanistan'a turizm şirketi  vasıtasıyla gittiğini ve karantinaya alındığını söyledi.

Ancak yapılan araştırma sonucunda Türkiye'ye gittiği ve tazminatsız işten çıkarıldığı belirlendi. Zwolle Mahkemesi, işverenin bu kararını haklı buldu.

Son zamanlarda, Rotterdam'da özel bir şirketin bir çalışanı, Türkiye'ye bir başka yetkisiz ziyaret nedeniyle 30 yıllık işine tazminat ödenmeden işine son verildi. Hollandalı işveren, çalışanı gitmemesi yönündeki uyarıları dikkate almamakla suçladı.

Görevden alınan personel ise üst düzey yöneticilerden birinin sözlü onayı üzerine Türkiye'ye tatile gittiğini savundu. Ancak şirket, olumsuz görüşler içeren e-posta yazışmasını mahkemeye sundu. Hakim, işverenin tazminatsız işten çıkarma kararını onadı.

Mahkeme, işvereninin uyarısına rağmen, halen riskli bir bölge olarak görülen Polonya'ya tatile giden başka bir çalışanın işten çıkarılmasını haklı buldu.

İş avukatı Hylda Wiarda Hollanda Televizyonu'na (NOS) verdiği demeçte, "Belli koşullar altında, işverenin itirazına rağmen davaların yüksek olduğu kırmızı veya turuncu bölgelere seyahat etmek işten kovulmanız için yeterli olabilir" dedi.

Hollandalı avukat, bu bölgelere seyahat edecek kişilerin karantina süresini yasal izin günlerine dahil etmesi gerektiği konusunda uyarıyor. Zorunlu karantina döneminde işverenin ücret ödeme yükümlülüğü bulunmadığına işaret eden Wiarda, bu süre içerisinde devamsızlığın işten çıkarılma sebebi olabileceğini vurguladı.

Avrupa'da en fazla Türk kökenli göçmenin yaşadığı Almanya, bugün itibarıyla Türk vatandaşlarına yönelik karantina kurallarını yumuşattı.

Alman hükümeti, Türkiye'yi "yüksek enfeksiyon bölgesi" listesinden çıkardı ve "riskli bölge" listesine aldı. Böylece Türkiye'den dönenlerin 5 ile 10 gün arasında karantina altına alma zorunluluğu da kalktı.

Türkiye'den Almanya'ya seyahat edecek olanlar, 6 Haziran Pazar gününden itibaren son 48 saat içinde test sonucunun negatif çıkması halinde zorunlu karantina uygulamasından muaf tutulacak.