Almanya Şansöylesi Angela Merkel, eyalet başbakanlarıyla yaptığı toplantıda, salgındaki son durumu değerlendirdi.

11 saat süren toplantının ardından yapılan açıklamada, COVİD-19'a yönelik 18 Nisan’a kadar uzatılması kararının alındığı belirtildi. Ülkede yeni vaka sayılarının arttığı yerlerde ek önlemlerin alınacağı kararlaştırıldı.

Bir haftada 100 bin kişide yeni vaka sayısının 100’ü aştığı bölgelerde ise özel araçlarda sürücüyle aynı haneden olmayan diğer yolculara tıbbi maske takma zorunluğu getirilmesi kararlaştırıldı. Maske - mesafe kurallarına riayet edilmesinin zor olduğu yerlerde hızlı testlerin yapılması, sokağa çıkma kısıtlamalarının uygulanması ve insanlar arasındaki temasların azaltılması gibi ek önlemler de alınabilecek.

BAYRAM ÖNCESİ TEDBİRLER

Nisan ayı başında kutlanacak Paskalya Bayramı öncesinde temasların azaltılması amacıyla kısıtlamaların getirildiği vurgulanarak, 1 ila 3 Nisan'da bir defaya mahsus olmak üzere "tatil günü" olarak belirlendiği söylendi. Daha önce, Paskalya Bayramı nedeniyle 2 Nisan Cuma ve 5 Nisan Pazartesi tatil günü olarak belirlenmişti.

Böylece 1-5 Nisan'da evde kalma prensibinin geçerli olacağı ve bu dönemde en fazla iki hane halkının bir araya gelmesine izin verileceği açıklandı. Toplanan kişilerin sayısının 5 ile sınırlandırılacağı, 14 yaş altındaki çocukların bu sınırlama kapsamına alınmayacağı belirtildi.

Bu tarihlerde kamusal alanda toplanmalar yasaklanacak, gıda maddeleri satan marketler sınırlı bir şekilde sadece 3 Nisan’da açılmasına izin verilecek ve dini cemaatlerden de etkinliklerini çevrim içi gerçekleştirmeleri talep edilecek.

Nisandan itibaren salgınla mücadele kapsamında Hükümetin Enfeksiyon Yasası’nda yapacağı değişiklikle ülke dışından Almanya’ya girişlerde yolculara test olma yükümlüğünün getirileceği belirtildi.

Açıklamada, işverenlere, çalışanlarına evden çalışma imkanı vermeleri çağırısında bulunulurken halktan da mümkün olduğunca seyahat etmemeleri yönünde uyarılarda bulunuldu.