Altın geçtiğimiz hafta satıcılı başlamasına karşın FED toplantısı sonrası haftayı artıda kapatmayı başardı. 1783 dolar/ons seviyesinden haftaya başlayan sarı maden, FED toplantısı öncesi 1758 dolar/ons seviyesine kadar geri çekildi. FED beklendiği üzere faiz kararında bir değişikliğe gitmezken, tahvil alım programına aralık ayında başlayarak azaltma gideceğini duyurdu. Karar sonrası altın kısmen toparlasa da asıl yönünü FED Başkan Jerome Powell’in sözleriyle buldu. Başkan karar sonrası kameraların önüne geçerken faiz artırımı kararı almadan önce istihdam piyasasında kalıcı bir iyileşmeyi görülmesi gerektekini vurguladı. Başkanın genel olarak söylemlerinde güvercin ton hissedilirken, altının tepkisi pozitif yönlü oldu. FED Toplantısı sonrası altının yönü yukarı olurken haftanın bir diğer en önemli gelişmesi olan İngiltere Merkez Bankası’nın faiz kararı takip edildi ve faiz artışı beklentisine karşın faizleri sabit tutması altına bir parça daha destek oldu. Haftanın önemli verisi ise ABD’de açıklanan tarım dışı istihdam verisiydi. İstihdamda toparlanma sürerken, 450 bin kişilik istihdam artışına karşın, 531 bin artış yaşandı ve iş gücü piyasasındaki iyileşmenin devam ettiğini işaret etti. Altın ise istihdamdaki iyileşmeye aldırmaksızın yükselişini sürdürürken haftayı 1818 dolar/onstan yüzde 1,5 kazançla tamamlamış oldu.

 

Gümüş ise altına kıyasla daha az değer kazandığı bir haftayı yaşamasına rağmen, yeniden 24 dolar/onsun üzerine dönmüş olması pozitif görünümünü desteklemiş oldu. 23,89 dolar/onstan haftaya başlayan beyaz maden, 24,16 dolar/ons seviyesinden haftayı tamamladı ve yüzde 1,1 kazancı hanesine yazmış oldu.

 

Platin de diğer kıymetlilerle paralel şekilde haftayı kazançla tamamlarken, iki haftanın ardından yeşile yeniden dönmüş oldu. 1019 dolar/ons seviyesinden haftaya giriş yapan platin, haftayı 1033 dolar/onstan tamamladı ve önceki haftaya kıyasla yüzde 1,3 kazancı hanesine yazdı.

 

Paladyum da haftayı kazançla kapatmayı başaran bir diğer kıymetli maden olarak üçüncü haftayı yeşilde kapatmış oldu. 2001 dolar/onstan seansa başlayan paladyum 2033 dolar/onstan seansı tamamladı ve yüzde 1,6 kazançla haftayı kapattı. Çip krizi belirsizliği sürerken, paladyumun da yukarı doğru ivmelenmesini baskı altına alıyor.

 

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler Piyasası’nda geçtiğimiz hafta altın işlemlerinin dünya fiyatlarının altında seyretmeye devam ederken, işlemler dünya fiyatlarının altında -2 dolar/onsla gerçekleşti. Hacimde son zamanların en yüksek işlem yaşanarak toplamda 5.559 kg altın, 21.802 kg gümüş işlemiyle gün tamamlandı.

 

Kaynak TROY

Hibya Haber Ajansı