Altın geçtiğimiz hafta açıklanan enflasyon verisinin de etkisiyle son üç ayın en yüksek seviyesinde yeni bir zirve yaşayarak seansı tamamladı. 1831 dolar/ons seviyesinden haftaya başlayan sarı maden, enflasyon verisine kadar yatayda bir seyir izledi. Hafta ortasına kadar emtia fiyatlarındaki yükselişten destek bulan sarı maden, ABD’de açıklanan enflasyon verisinin beklentilerini aşması sonrası ilk tepkisi satıcılı yönlü oldu. Nisan ayında ABD’de yüzde 4.2 tüketici fiyat endeksinde artış yaşanırken, baz etkisinin de etkisiyle aylık bazda son 13 yılın en yüksek artış yaşandığı veri kaydedildi. Hızla yükselen enflasyon faiz artırım sürecini hızlandıracağı beklentisiyle öncelikli olarak altının tepkisi satıcılı yönlü olurken, bu süreçte 1819 dolar/ons seviyesine kadar geri çekildi. Sonrasında ise toparlanması uzun sürmeyen sarı maden, tekrardan kaybettiği gücü toparladı. Haftanın son gününde 1846 dolar/ons seviyesine kadar uzanan sarı maden haftanın en yükseğini de bu seviyeden kaydetti. Seans sonunda 1843 dolar/ons seviyesinden dengelenen sarı maden, yüzde 0,9 kazancı hanesine yazmış oldu.

 

Gümüş ise altının yeşilde kapanışına eşlik edemese de son üç ayın en yüksek seviyesini 27,88 dolar/onsla kaydettiği bir haftayı geride bıraktı. 27,45 dolar/ons seviyesinden seansa başlayan beyaz maden, hafta içinde 26,72 dolar/ons seviyesine kadar geri çekilmesine rağmen haftayı 27,42 dolar/onstan tamamladı ve önceki haftaya kıyasla yüzde 0,1 değer kaybetmiş oldu.

 

Platin geçtiğimiz haftanın en çok değer kaybeden kıymetli madeni olarak öne çıkarken, hafta boyunca 1200 dolar/onsun üzerinde tutunmayı başardı. 1256 dolar/ons seviyesinden seansa başlayan sarı maden, 1230 dolar/onstan seansı tamamladı ve önceki haftaya kıyasla yüzde 2,1 değer kaybetmiş oldu.

 

Paladyum da platinin ardından değer kaybeden bir diğer kıymetli maden olarak öne çıkarken, rekor zirve sonrası kinci haftayı da kırmızıda kapattı. 2916 dolar/ons seviyesinden haftaya başlayan paladyum, 2892 dolar/ons seviyesinden seansı tamamladı ve önceki haftaya kıyasla yüzde 1,1 değer kaybetmiş oldu.

 

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler Piyasası’nda geçtiğimiz hafta altın işlemleri dünya fiyatlarının altında 0,20- 0,50 dolar gerçekleşirken, kapanma ve Bayram tatili dolayısıyla haftanın tamamında Borsa İstanbul’da işlem hacmi düşük kaldı. Toplamada 1.093 kg altın, 6.663 kg gümüş işlemiyle seans tamamlandı.

 

Kaynak Mr.Doğukan ÇİÇEK - TROY PRECIOUS METALS TRADE INC
Hibya Haber Ajansı