Rusya- Ukrayna müzakerelere dün İstanbul’da gerçekleşirken, piyasalardaki iyimserliğin arttığı bir gün yaşandı. Altın ise böylesi bir günde dalgalı bir seyirle hareket ederek son 1 ayın en düşük seviyesine kadar geri çekildiği bir günü yaşadı. 1921 dolar/ons seviyesinden seansa başlayan sarı maden, müzakerelerin gerçekleştiği sırada satıcılı seyirle hareket etti. Toplantı sonrası tarafların yapıcı bir görüşme gerçekleştirdiğini dile getirmesi ve barış görüşmelerinde ilerleme kaydedildiğine dair vermiş olduğu mesaj piyasaları rahatlattı. Bu mesajlar sonrası altının tepkisi satış yönlü olurken, piyasalardaki risk algısı azalmasıyla altının 1890 dolar/ons seviyesine kadar geri çekilerek seansın en düşük seviyesini kaydetmiş oldu. Seans sonuna doğru toparlama çabasında hareket eden sarı maden, 1919 dolar/ons seviyesinden günü yüzde 0,2 kayıpla tamamlamış oldu.

 

Gümüş de altınla benzer şekilde satıcılı bir günü yaşayarak dalgalı bir seansı geride bırakırken, dünkü seansta 23,97 dolar/ons seviyesinde kadar geri çekilerek son 1 ayın en düşük seviyesine kadar geri çekildi. Sonrasında ise toparlanma çabasında hareket eden beyaz maden, 24,78 dolar/onstan günü tamamladı ve yüzde 0,3 kayıpla seansı kapattı.

 

Platin de diğer kıymetlilerden ayrışamayarak, satıcılı bir günü geride bırakırken 957 dolar/onsla son iki ayın en düşük seviyesine kadar geri çekilmiş oldu. 988 dolar/ons seviyesinden başlayan platin, 986 dolar/onstan seansı tamamladı ve önceki güne kıyasla hanesine yüzde 0,3 kayıp yazdı.

 

Paladyum günün en çok değer kaybeden kıymetli maden olurken, son iki ayın en düşük seviyesine kadar geri çekildi. 2225 dolar/ons seviyesinden seansa başlayan paladyum, 2144 dolar/onstan seansı tamamlayarak yüzde 3,6 kaybı hanesine yazdı.

 

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler Piyasası’nda işlemler dünya fiyatlarına yakınsayarak, spot fiyatlara yakın işlemler gerçekleşti. Hacim açısından da zayıf sayılacak bir gün geride kalırken, toplamda 2.149 kg altın, 1.399 kg gümüş işlemiyle gün tamamlandı.

Kaynak TROY
Hibya Haber Ajansı