Altın ABD tahvil getirilerindeki yukarı ivmeden bir kez daha satış yönlü etkilenerek, 9 ayın ardından 1700 dolar/ons seviyesinin altını test ettiği bir günü geride bıraktı. ABD tahvil getirileri ekonomik toparlanmanın beklenenden hızlı olacağını fiyatlarken, piyasaların bu fiyatlamaya kendini adapte etmesi satıcılı yönlü olmaya devam ediyor. Altın da bu satıcılı piyasadan nasibini alarak, 1710 dolar/ons seviyesinden başladığı günde 1690 dolar/ons seviyesine kadar çekildi. Piyasaların toparlanmak için dikkatle beklediği FED Başkanı Jerome Powell’in konuşmasından da umut verici bir açıklama çıkmazken, piyasaların toparlanmak için FED toplantısını beklemek durumunda kalabileceği fiyatlaması başladı. Altın da bu gelişmeler doğrultusunda satıcılı seyrini sürdürürken, günü 1697 dolar/onstan tamamladı ve yüzde 0,8 kaybı hanesine yazmış oldu.

 

Gümüş de benzer şekilde satıcılı bir günü geride bırakırken, kayıplarıyla altının önüne geçtiği bir günü yaşadı. 25,35 dolar/ons seviyesinden seansı tamamlayan beyaz maden, yüzde 2,8 kaybı hanesine yazmış oldu. Altın gümüş rasyosu ise dünkü seansta 67 seviyesinin üzerine çıkarak son üç haftanın en yüksek seviyesi olarak kayıtlar geçti. Rasyonun yukarı doğru hareket ediyor olması gümüşün aleyhine işlemeye devam ediyor.

 

Platin ise yüzde 3,1 değer kaybettiği günde, seansın en çok değer kaybeden kıymetli madeni oldu. Platin 1120 dolar/ons seviyesine kadar geri çekilerek son bir ayın en düşük seviyesinde yeni bir dip kaydetmiş oldu. Seansı ise 1130 dolar/onstan kapatan platin, yıl başından bu yana artıda kalmayı başaran tek kıymetli maden olarak öne çıkmaya devam ediyor.

 

Paladyum günün satış dalgasından en az etkilenen kıymetli madeni olarak öne çıkarken 2340 dolar/ons seviyesinden seansı tamamladı ve önceki güne kıyasla yüzde 0,6 kayıp yaşamış oldu.

 

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler Piyasası’nda dünkü seansta altın işlemleri hacim açısından ortalama bir gün geride kalırken, altın işlemler dünya fiyatlarının üzerinde 3,00-4,00 dolar/onsla gerçekleşmeye devam ediyor. Borsa İstanbul’da toplamda 2.406 kg altın, 193 kg gümüş işlemiyle seansı tamamlandı.

 

Kaynak TROY
Hibya Haber Ajansı