Çanakkale Kara Savaşları sırasında, Anzak askerlerinin Arıburnu ve Anafartalar bölgesinin tahliyesinin 106. yılı dolayısıyla Avustralya'nın Melbourne kentinde tören düzenlendi.

 

Törene katılan Avustralya'da kurulu Gelibolu Dostları Derneği Başkanı Dr. Vecihi Başarın, HİBYA'ya yaptığı açıklamada, Anzaklar ile Türklerin arasında Çanakkale'de savaşın bittiği ve barışın geldiği bugünde Yeni Zelanda Büyükelçisi Dame Annette King, Eski Avustralya Genel Valisi Dr. Peter Hollingworth ve Türkiye Cumhuriyeti Başkonsolosu Eser Torun ile protokolun katıldığı anlamlı törenin Melbourne'deki Anıt Mezar'da yapıldığını söyledi.

 

Törende ilk defa Türkiye, Yeni Zelanda ve Avustralya bayraklarının beraber göndere çekildiğini, ulusal marşların çalındığını aktaran Başarın, şunları söyledi:

''25 Nisan 1915 tarihinde Anzaklar 8000 kişilik bir güçle Gelibolu Yarımadası'na, sessiz sedasız bir şekilde Anzak Koyu'na çıkarak istilaya başladı. Yüksek tepelere Anzaklardan önce 57. Alayı ile varan Yarbay Mustafa Kemal, istilacıları durdurdu. Conkbayırı gibi yüksek tepeler, harp 20 Aralık 1915 tarihinde bitene kadar Türklerin elinde kaldı. Dokuz aya yakın sürede, Anzaklar çok uğraşmalarına karşın yüksekleri ele geçirip, Çanakkale Boğazı'na inmeye muvaffak olamadılar. Vatan koruyan Mehmetçikler göğüslerini siper ederek düşmana geçit vermedi.'' dedi.

 

Başarın, Avustralya ve Yeni Zelanda'da 25 Nisan'da ''Anzak Günü'' olarak her yerde büyük törenler yapıldığını, hayatlarını kaybeden askerlerin anıldığını, Anzakların karaya çıktıkları vakit olan güneş doğmadan önceki zamanda yapılan törenlerde Hükümetin ve ordunun yüksek kademelerinin temsil edildiğini ifade etti.

Benzer şekilde Gelibolu Yarımadası'nda Anzak Koyu'nda da her yıl binlerce katılımla tören düzenlendiğini, ancak son 2 senedir koronavirüs salgınından dolayı seremoni yapılamadığına işaret eden Başarır, şöyle konuştu:

''Buna karşın 20 Aralık tarihi çarpışmanın bittiği, Anzaklar ile Türkler arasında barışın geldiği gün olduğu halde, hiçbir yerde anılmazdı. Ta ki başkanlığını yaptığım Gelibolu Dostları Derneği (Friends of Gallipoli Inc.) kurulana kadar. Derneğimiz 9 yıldır Melbourne'deki ünlü Anıt Mezar'da (Shrine of Remembrance) 20 Aralık günü tören yapmakta ve her iki taraftan hayatını kaybedenleri anmaktadır. Bu törenlere önceki yıllarda eski Başbakanlardan Malcolm Fraser ve Julia Gillard gibi önemli kişiler katılmışlardır. 2019'da 100'ün üstünde bir grupla beraber hem Federal hem Eyalet Gazi İşleri Bakanları katılmışlar ve çelenk koymuşlardı. Bu törenleri en başından beri destekleyen Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin temsilcilerine teşekkür borçluyuz. Bu sene maalesef covid nedeniyle sadece 20 kişiye izin verilmiş ve tören sırasında herkesin oturması gerekmiştir. Başkonsolosumuz Eser Torun da törene katılarak bir konuşma yapmış, meçhul asker mezarına çelenk koymuştur. 20 Aralık 1915'te Anzak Koyu'nu en son terk eden askerler arasında yer alan Yüzbaşı Charles Littler ve Mühendis Teğmen Stan Watson’un torunları da törene katılıp çelenk koymuşlardır.''

Hibya Haber Ajansı