Bugün Ne Bekliyoruz?

 Asya piyasaları haftaya yön arayışıyla başladı. Bu sabah Japonya ve Çin hisse endekslerinde satıcılı, Hong Kong ve Güney Kore’de alıcılı bir seyir görmekteyiz. Hong Kong’da işlem gören teknoloji şirketlerinde pozitif fiyatlamalar hakim. Çin’de hafta sonu açıklanan veriler sanayi şirketlerinin kârlarının ocak-şubat döneminde yıllık %5 arttığını işaret etti. Kovid-19 pandemisinde sıfır vaka politikası izleyen Asya devinin vaka sayılarında salgının başından beri en kötü dönemi geçirmesi ve kapanma tedbirlerinin artırılması Asya piyasalarında tedirginliğe neden olmaktadır. ABD endeks vadelileri haftaya satıcılı bir başlangıcı işaret etmektedir. Borsa İstanbul’da BIST100 Endeksi’nin güne yatay bir başlangıç yapabileceğini düşünmekteyiz. Gösterge endekste kısa vadede temkinli pozitif beklentimiz devam etmektedir. Teknik olarak 2.200 direncini önemsemekteyiz; geri çekilmelerde 2.170-2.150 destekleri çalışabilir. Banka hisseleri üzerinde finans sektöründe faaliyette bulunan bazı kurumlar için kurumlar vergisi oranının %20’den %25'e çıkarılmasını öngören kanun teklifinden kaynaklı baskı kısa vadede devam edebilir.

Piyasalarda Cuma Günü Ne Oldu?

Avrupa hisse endeksleri haftanın son işlem gününde %0,13-0,80 aralığında artış kaydetti. CAC 40 Endeksi yatay satıcılı görünüm ile Avrupa endekslerinden negatif ayrıştı. ABD tarafında S&P 500 ve Dow Jones endeksleri yaklaşık %0,5 artarken Nasdaq Bileşik Endeksi sınırlı satıcılı oldu. Avrupa’nın lokomotif ülkesi Almanya’da IFO güven endeksi mart ayında 85,1 ile Mayıs 2020’den bu yana en düşük seviyeye geriledi. ABD’de Michigan Üniversitesi’nin tüketici güven endeksi martta geçen aya kıyasla 3,4 puan azalarak 59,4 değerine düştü. Ayrıca ülkede şubat ayı bekleyen konut satışları piyasanın artış beklentisine karşın %4,1 düştü. EUR/USD paritesi 1,10 seviyesinin hemen altında işlem görmeye devam etti. Akabinde Dolar Endeksi de (DXY) 98,8 puanda stabil kaldı. ABD 10 yıllık tahvil faizi 10,8bp artarak %2,48’e ulaştı. Brent petrol, %1,62’lik artış ile varil başına 116,5USD’ye yükseldi. Değerli metallerden ons altın haftayı 1.958USD düzeyinde tamamladı.

BİST100 Endeksi, hafta ortasında başladığı aşağı yönlü hareketini cuma günü %0,03’lük sınırlı düşüşle sürdürdü. Kur tarafı hafta başından itibaren ortaya koyduğu yatay bant hareketini korudu. TCMB’nin mart ayına ilişkin açıkladığı verilere göre Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE) 1,3 puan azalarak 108,5 seviyesine geriledi. İmalat sanayi kapasite kullanım oranı (KKO) ise 10bp artarak %77,3 seviyesine yükseldi. TÜİK tarafından aynı döneme ait sektörel bazda güven endeksi verileri açıklandı. Buna göre aylık kıyaslamada hizmet sektöründe %6,2, perakende ticaret sektöründe %3,1 ve inşaat sektöründe %2 düşüş ile gerileme devam etti.

Kaynak Piramit Menkul
Hibya Haber Ajansı