Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin dışişleri bakanlarının bugün Belarus'a yönelik yeni yaptırımlarla ilgili bir karar alması bekleniyor.
AB dışişleri bakanları Lüksemburg'da bir araya geldi. Toplantının ana gündem maddeleri Beyaz Rusya, Irak, Latin Amerika ve Karayipler'dir.
AB bakanlarının, geçen ay Atina ile Vilnius arasında bir bomba tehdidi gerekçesiyle Minsk'e inen bir yolcu uçağıyla seyahat ederken gözaltına alınan muhalif gazeteci Roman Protaseviç'in ardından ülkeye yeni yaptırımlar getirmesi bekleniyor. . Yaptırımların, uçağın inişine karışan yaklaşık 80 kişi ve kuruluşu kapsaması planlanıyor.
Bakanlar ayrıca bankacılık ve petrokimya gibi Belarus sektörlerini hedef alan ekonomik yaptırımları da tartışacaklar. Bu yaptırımların 24-25 Haziran'da yapılacak AB Liderler Zirvesi'nden önce hazır olması bekleniyor.
AB dışişleri bakanları bugün yapacakları görüşmede Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin ile de görüşecek. AB'nin Irak konusunda bu ülkeye yardım etmesi, Ekim seçimlerinden önce AB'nin Irak'a gözlem heyeti göndermesi, seçimlerin sağlıklı düzenlenmesi için gerekli yardımlar gibi konular ele alınacak.

TÜRKİYE'DE GÜNDEMDE
Bu hafta yapılacak AB Liderler Zirvesi'nin gündemlerinden biri Türkiye olacağından, Türkiye dışişleri bakanlarının da gündeminde olacak.
AB yetkilileri, Türkiye ile AB arasındaki uzun süredir devam eden gergin ilişkilerin olumlu bir yola girdiğini ve bunun devam etmesini istediklerini belirtiyor. AB tarafı Doğu Akdeniz'deki durumun sakin olduğunu ve bunu olumlu bulduğunu belirtirken, Türkiye ile Yunanistan arasında ikili görüşmelerin başlamasını da olumlu değerlendiriyor.
Türkiye ve AB'nin Suriye ve Libya gibi bölgesel konularda önceki aylara göre daha yakın olduğu ancak Türkiye ve AB'nin ilişkilerinde Kıbrıs konusunda farklı pozisyonlara sahip olduğu da belirtiliyor.
AB bakanlarının Lüksemburg'daki toplantısında Lübnan, Ortadoğu Barış Süreci, İran, Rusya, Etiyopya'daki seçimler ve Belgrad-Priştine Diyaloğu gibi konular ele alınacak.