“GERİDE KALANLAR”

“Avrupa borsaları geriledi”

Şahin Fed görünümü Asya borsalarında çok fazla tedirginlik oluşturmasa da, Avrupa’da satış ağırlıklı bir seyir izlendi. Almanya’da düşüş 2%’yi bulurken, birçok büyük endeks 1% üzerinde kayıp yaşadı.

ABD vadelileri de Asya seansındaki pozitif seyir ardından satış eğilimi gösterdi. S&P ve Dow tarafı günlük bazda eksiye geçerken, Apple’ın güçlü bilançosundan destek alan teknoloji hisseleriyle birlikte Nasdaq şimdilik pozitif bölgede kalmayı başardı.

Dolar endeksi kazanımlarını sürdürerek birçok varlık fiyatına yön verdi. 97 seviyesi üzerine tırmanan endeks 2020 ortasından bu yana en yüksek seviyesinde bulunuyor. Ons altın baskılanarak 1790 Doların altına indi. ABD 10 yıllık tahvil getirisi ise 1,841 bölgesine yükseldi.

Aralık ayında Fed yetkililerinin 2022’ye ilişkin 3 faiz artırımı beklediğinin görülmesi ardından piyasalar 5 faiz artırım ihtimaline alışmaya çalışıyor. Şahin Fed ile birlikte risk iştahı gerilerken, volatilite artmış durumda.

 “Alman ekonomisi 4. Çeyrekte 0,7% daraldı”

Almanya’da 2021’in son çeyreğinde ekonomi bir önceki çeyreğe göre 0,7% daraldı. Öncü olarak açıklanan veride beklenti daralmanın 0,3% düzeyinde oluşacağı yönündeydi. 3. Çeyrek büyümesi de 1,8%’den 1,7%’ye düşürüldü.

“ÖNE ÇIKANLAR”

“ABD veri akışı takip edilecek”

Günün devamında ABD’deki veri akışı takip edilecek. Enflasyon göstergelerinden Çekirdek Kişisel Tüketim Harcamaları Fiyat Endeksi öne çıkması beklenen veri durumunda. Endekste artışın Kasım ayında olduğu gibi 0,5% düzeyinde olması bekleniyor. Yıllık bazdaki beklenti ise 4,8%.

Michigan Üniversitesi’nin hazırladığı tüketici hissiyatı verisi için beklenti 68,7. Bu endeks önceki ay 70,6 puan olarak açıklanmıştı. Verinin alt kalemlerinde enflasyonun yükselme tahmini de bulunuyor.

Kaynak GCM Yatırım
Hibya Haber Ajansı